Nem minden kínai Lao-ce

Az Ébrenjárók három, látszólag különböző figura, egy frissen kirúgott könyvelő, egy cigarettát reklámozó hoszteszlány és egy áramütés következtében hirtelen támadt küldetéstudattól vezetett villanyszerelő találkozását meséli el egy sorsfordító éjszak alatt. Mint azt a rendezőtől megtudtuk A Zöld Sárkány gyermekeinek története is viszonylag szűk időkeretben zajlik, 24 óra eseményeit láthatjuk Budapesten egy kínai kifőzdés és egy magyar ingatlankereskedő véletlen-/sorszerű találkozását követve.

A rendező a korábbi alkotótárssal, Maruszki Balázzsal 3-4 éve dolgozik a forgatókönyvön, valamint a legalább 4-5 alapvető változást megélt koncepcióváltás finomításban részt vesz Trenka Csaba Gábor és Yu Zemin. A történet alapvetően fikciós, de a realisztikus ábrázolás érdekében természetesen szükség volt egy a kínai kultúrát alaposan ismerő szakértőre is. Most a legutóbbi koncepcióváltás 7-8. verziójának finomítása zajlik.

Budapest sákányszemmel nézve

A történet legelső változatának kiindulópontja  egy mester és tanítvány viszony, innen jutott  el a jóval profánabb kifőzdés és ingatlanügynök találkozásáig. A két figura véletlennek tűnő egymásba botlását múltbéli bűneinek köszönheti, és kérdés, hogy a kényszerű együttlét során képesek-e „megérkezni egymáshoz”. Mindenesetre Miklauzic Bence nem a keleti kultúra sztereotip módon ábrázolt bölcsességeit igyekszik vászonra vinni.

„Nem pusztán egy kínai karmikus történeten dolgozunk, hanem egy olyan filmen, amely bárhol játszódhatna. A kínaiak sem csupán letisztult gondolkodású bölcsek, a felszínen megnyilvánuló, ugyanakkor mélyen gyökerező szokások, hagyományok – például a családhoz, a tekintélyhez való viszony - ellenére mégiscsak hozzánk hasonló módon gondolkodó emberekről van szó. A bűn náluk is bűnnek számít”. A rendező szerint annak ellenére, hogy egy hasonló kínai történettől szinte elvárjuk az emelkedettséget, a bölcsességet, „nem egy mindent elsimító, megnyugtató végső konklúziót nyújtunk a film végén.”

Moralizálás helyett krimis feszültség

A film alapvetően azt igyekszik megmutatni, akárcsak az Ébrenjáróknál, hogy figurái milyen életet élnek, és egy bizonyos ponton szembe kell nézniük korábbi döntéseik következményeivel. Azonban mégsem egy másfélórás moralizálásra kell készülnie a nézőnek. Mindezt helyenként melodramatikusan, de főként krimis feszültséget megteremtve szeretne ábrázolni a rendező.

A sárkányok hazája

A nem krimi, de krimi elemeket felhasználó filmben fontos szerepet kap az abszurditás és a humor is, akár a korábbi Miklauzic-filmben, ugyanakkor annál kevésbé lesz lírai. Például jóval nyersebb módon mutatkozik be a magyar ingatlanügynök, mint az Ébrenjárók figurái.

Hogy ki fogja a hazai ingatlanost alakítani arra egyelőre nem kaptunk választ, mert még nincs aláírt szerződés, és jelenleg folyik a kínai főszereplő kiválasztása. A Kínai, magyar és német összefogásban készülő filmben egy néma lány is fontos szerepet kap a két férfi sorsának alakulásában. Az őt alakító lehetséges színészekre a harmadik koprodukciós partner tesz javaslatot, végül közülük a hazai fél választ majd. A Zöld Sárkány gyermekeit Vecsernyés János (Szabadság, Szerelem, Zuhanórepülés) fényképezi majd.

A film forgatási munkálatai 2008 májusában Kínában kezdődnek, és körülbelül 10-12 napot vesznek igénybe, majd következik a hazai etap június és augusztus között összesen 33 napon át.

Törekvés a hatékonyabb hazai forgalmazásra

A hazai producer, Berger József szerint 500 milliósra tervezett alkotás költségvetését körülbelül 260 millió forintig a Mythberg Films Kft. állja. A produkció korábban, 2005-ben előkészítésre elnyert 10 millió forintot, valamint az idén a gyártási és a koprodukciós pályázaton további 90, illetve 60 millió forintos támogatást szerzett. Mindez a filmtörvényben biztosított 20% adókedvezménnyel együtt nagyot lendített a partnerek meggyőzésekor.

A főváros és távol-kelet találkozása a Kőbányai úton

A tervek szerint a kínai fél, a pekingi Scarecrow Workshop 70-80 millió forintnak megfelelő összeggel száll be a költségekbe, biztosítja az ázsiai forgatás anyagi fedezetét és állja a kínai színészek gázsiját. A produkció a lipcsei Le Vision cég segítségével valamint az Eurimages pályázatán elnyerhető összeggel fedezné a fennmaradó rész finanszírozását. Támogatóként részt vesz a filmben a német BMW Group is, és szóba került itthoni szponzorok megkeresése is, de ezzel kapcsolatban még nincsenek nyilvános információk.

Miklauzic Bence azt ígéri, hogy A Zöld Sárkány gyermekei esetében hatékonyabb hazai forgalmazásra törekednek. Az Ébrenjárók 2002-ben mindössze két kópiával és meglehetősen szerény reklámkampánnyal indult útjára. Így nem meglepő, hogy mindössze 10000-nél kevesebben váltottak rá jegyet. Ugyanakkor a rendező sikerként könyveli el, hogy számos, cseh, holland, szlovák ausztrál, török televíziós társaság vásárolta meg az Ébrenjárókat, köztük például Zone Europa.

A Zöld Sárkány gyermekeinek jövő nyári forgatása után az utómunkálatok előreláthatóan 2008 őszén és 2009 elején zajlanak majd. Berger József a filmet először valamely nemzetközi fesztiválon szeretnék pályáján elindítani, és szerepléstől függően kerül majd később az év folyamán a hazai mozikba.