Miért készült?

2017-ben az Arany János-emlékév apropóján az Emberi Erőforrások Minisztériuma 1 milliárd keretösszegű pályázatot írt ki Arany János Toldi című elbeszélő költeményének 12 részes animációs adaptációjára. Mint anno írták, "az Arany János-emlékév keretében kiemelt hangsúlyt szükséges fektetni a költő életművének a fiatalabb generációkkal történő megismertetésére."

Kik készítették?

A pályázatot a Kecskemétfilm Kft. nyerte, a sorozat rendezőjének pedig Jankovics Marcellt kérte fel Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm igazgatója. A sorozat kivitelező rendezője, vagyis Jankovics jobbkeze Csákovics Lajos volt, aki egy interjúban elmondta, hogy a munkája félig gyártásvezetést, félig rendezést jelentett: míg Jankovics a forgatókönyv rajzolása mellett a figura- és látványterveket készítette, ő a csapatot válogatta össze és osztotta ki a feladatokat. "Kiadtam a feladatokat, közreműködtem a kiértékelésben, besegítettem a javításban, és ha nagy ritkán jutott időm, bele-belefolytam az animációba is. A film hangi világának véglegesítésében is tevékeny szerepet vállalhattam" – mondta egy másik interjúban, majd hozzátette, hogy Jankovics mellett „észrevétlenül is rengeteget lehet tanulni. Az a széles spektrumú gondolkodás, ismeretanyag, ami neki megvan, rendkívül imponáló.”

"Büszke vagyok a mostani csapatra, első helyen Csákovics Lajosra, aki kivitelező rendezőként oroszlánrészt vállalt ennek a filmnek a létrehozásában"emelte ki Jankovics egy interjúban. "Egy egész estés film mindig egy csapatmunka eredménye! Az elején mondtam is a fiataloknak, hogy ez nem az én filmem, ez a mi filmünk. Annyira ügyesek voltak, annyi mindent beletettek, hogy a végén már csak azt mondhattam: ez a ti filmetek!

 

Milyen lesz?

Csákovics szerint „egy festői, romantikus látványvilágú filmköltemény lesz. […] Aranysárgán perzselő nappalokkal, színtelen, szürke, esős vagy éppen ragyogó rózsaszín hajnalokkal, vérvörös alkonyokkal, holdfényes éjszakákkal, nagy, mozgalmas tablókkal és meghitt, kicsi rezdülésekkel.

Az alkotók szerint kettős képivilága lesz a filmnek: egyrészt egy mai, korszerű stílusú irány, illetve egy meseszerűbb, kódexillusztrációkat idéző vonal, amely a szereplők gondolatvilágát vizualizálja. Az alkotók ehhez a német Manesse-kódex képeit használták, ami ugyanakkor készült, amikor a Toldi is játszódik. Csákovics felidézte, hogy „ahogy Marcell hozzányúlt az anyaghoz, a korhűség és az aprólékos animációs igény komoly feladat elé állította az egész stábot”, és hozzátette, igyekeztek megőrizni a legjobb „pannóniás” rajzfilmes hagyományokat.

Mit keres a sorozatban Arany?

Arany János szellemalakként, narrátorként jelenik meg a sorozatban, akit csak a néző lát, az ő hangján szólal meg minden szereplő, a szinkronhangját pedig Széles Tamás adja. A Toldi megírásának idején Petőfi Sándor készített egy tollrajzot Arany Jánosról, ez alapján rajzolta meg Jankovics a rajzfilmes Aranyt.

Csákovics elmondta, hogy mivel Toldi Miklós eleve egy történelmi személy volt, így Arany Jánosnak is voltak irodalmi Toldi-előképei, és hozzá hasonlóan a Kecskemétfilm csapata is a sorozatba csempészte Ilosvai Selymes Péter Toldiját: énekenként meghagyták az Arany által mottóként idézett Ilosvai-sorokat, illetve a sorozat eleje- és végefőcíme alatt is az ő művéből hangzik el egy-egy strófa.

Petőfi Sándor rajza Arany Jánosról (Forrás: Wikipédia)

Az egész Toldi elhangzik?

A sorozat ugyanúgy épül fel, ahogy az elbeszélő költemény, hiszen ez volt a pályázat feltétele: 12 ének, vagyis 12 darab 10 perces epizód és egy kétperces előhang. Eredetileg Arany teljes művének el kellett volna hangoznia a sorozatban, de Jankovics már a legelején leszögezte, hogy mivel más a ritmusa egy filmnek, ezért nem lehet mindent narrálni. Mikulás szerint is az volt a nehéz a forgatókönyv készítésében, hogy Arany ugyan nagyon szép költői képekben fogalmaz, de az animáció egy másik médium, másik nyelv, nem ugyanazok az elemek működnek benne, mint egy elbeszélő költeményben. Ezért komoly fejtörést okozott Jankovicsnak, hogy mi szerepeljen képileg, és mi hangozzon el a sorozatban, végül Arany művének közel 2/3-a hallható benne.

Láttunk már belőle valamit?

Két éve, a 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon mesterkurzust tartott Jankovics Marcell, ahol bemutatta a Toldi sorozat akkori állapotát: láthattunk karakterterveket és layoutokat, az előadást követően pedig a teljes első éneket is megnézhettük.

Akkor így írtunk Toldi alakjáról: „A levetített első énekben például a pusztában, egy petrencerúdnak támaszkodó főhős kiköpött Luke Skywalkernek néz ki, amikor pedig bedühödik, fizikai transzformáción megy keresztül – nemcsak izmosabb lesz, hanem a haja a Fehérlófiát idézően kezd lobogni.”

A Toldi látványterve 2019-ből

Amúgy van már animációs Toldink?

1984-ben már készült egy animációs Toldi-adaptáció, a Daliás idők Gémes József rendezésében. Gémes filmje teljes egészében festményanimáció volt, vagyis minden egyes képkockát megfestettek, eredetileg pedig nem tartalmazott semmilyen beszédet. Végül a Műsorpolitikai Bizottság nyomására készítettek narrációt hozzá, Szabó Gyula hangjával. A Daliás idők 1985-ben az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon a fődíjat, a portugál Espinhóban a zsűri különdíját nyerte, Japánban pedig azért kedvelték, mert szerintük Arany elbeszélő költeménye szamurájtörténethez hasonlít.

 

Mikor láthatjuk az új sorozatot?

A 12 részes sorozatot szeptember 19-én kezdi sugározni a Duna Televízió, vasárnap esténként hat héten át láthatunk 2-2 epizódot. Az előhang és az első két rész szeptember 19-én, vasárnap 19 óra 40 perctől lesz látható a közmédia műsorán, melyet online is lehet nézni ezen a linken.

Mi lesz még belőle?

A sorozatot a kezdetektől úgy tervezte Jankovics és a Kecskemétfilm csapata, hogy lehessen belőle egy egész estés verzió. A sorozat dramaturgiája a 12 részt követi, vagyis egy ének egy epizód, a mozifilmhez pedig plusz jeleneteket készítenek, hogy az egyes énekeket összekapcsolják – mondta el korábbi megkeresésünkre Mikulás Ferenc. Hozzátette, hogy az egész estés verzióban több természeti képet láthatunk majd, amik mozivászon méretben élvezetesebbek, mint a televízióban lennének. Jankovics olyan szorgalmasan dolgozott, hogy még halála előtt megrajzolta az új jelenetek képes forgatókönyvét, úgyhogy nem marad ki egy ötlete sem a filmből. A Toldi mozifilm jövő nyárra készülhet el, a sorozat mozifilmmé alakítására a Nemzeti Filmintézet 245 millió forintos támogatást szavazott meg nemrégiben.

 

A Toldi sorozat promóplakátja (Forrás: Kecskemétfilm)