Kedves Kollégák!

Tekintettel a gazdasági világválság következtében az eddigieknél is tovább nehezülő kultúrafinanszírozás helyzetére, és konzultálva a lehetőségekről Tóth Erzsébet MMK-főtitkárasszonnyal, a Magyar Filmművészek Szövetsége Játékfilmszakosztályának vezetősége kényszerűségböl úgy határozott, hogy a Magyar Filmszemle igazgatói pályázatának kiírását és meghirdetését egy évvel elhalasztja.

Nem kívánjuk a leendő igazgatót olyan helyzetbe hozni, amelyben eleve komoly fékekkel, gazdasági megkötésekkel kellene indulnia, mivel ennek következtében  - a remélt pozitív hozzáállása és ambíciója ellenére is - törekvései csalódást keltőek lehetnének a szakma közvélemény megítélését illetően. Ugyanakkor nem kívánjuk az igazgatói állást teljesen önfinanszírozóvá sem tenni, hiszen a magyar filmművészet és mindannyiunk érdeke azt kívánja, hogy a Magyar Filmszemle igazgatójának legyen filmszakmai munkáltatója, és hogy a posztot betöltő mindenkori filmszemle-igazgató beszámoltatását és munkájának ellenőrzését illetően kontrollal rendelkezzenek a magyar filmszakmai szervezetek.

Jelen pillanatban az Alapítvány nincs abban a gazdasági helyzetben, hogy biztosítani tudja egy teljes állású filmszemle-igazgatói állás létrejöttének infrastrukturális és pénzügyi feltételeit.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a Filmszemle jobb és megbízhatóbb, mindannyiunk igényeinek, kívánalmainak megfelelőbb működésének garanciáját jelentő igazgatói állás meghirdetését a Magyar Filmművészek Szövetségének Vezetősége vagy az MMK levette volna a napirendről. Azt reméljük, hogy egy éven belül sikerül konszolidálni az MMK gazdasági helyzetét, és akkor lehetőség nyílik a Filmszemle igazgatói állásának meghirdetésére és megalapítására.

Ez azt jelenti, hogy a 2010. évi Magyar Filmszemlét még a hagyományos módon választott elnök fogja levezényelni, de úgy, hogy számára (kvázi igazgatói minőségben) sokkal nagyobb egyéni döntési szabadságot biztosít a Magyar Filmművészek Szövetsége és az MMK Kuratóriuma.

Ezzel talán sikerül kedvező átmenetet megvalósítani a hagyományos szervezési struktúra és a teljes foglalkoztatású igazgatói rendszer között.

A hosszas levelezésben, közösen kialakított elképzeléseket, javaslatokat fel fogjuk használni ennek az átmeneti struktúrának a megszervezésében, és természetesen ezeket figyelembe vesszük a reményeink szerint jövő évben kiirandó igazgatói pályázatban is az igazgató munkakörének, feladatainak meghatározásakor.

Kérjük megértéseteket.
2008. december 8.


Üdvözlettel:
A Magyar Filmművészek Szövetsége Játékfilmszakosztályának vezetősége