Rétegtémát érint - finnyáskodott egy újságíró a fesztivál előestéjén. Hogy mennyire tévedett, az már az esemény Toldi Moziban bemutatatott nyitófilmje során kiderült. A „nemzetközi panoráma” programban a fesztivál ideje alatt még kétszer látható, 2012-ben készült Unokabátyám című alkotásban az amerikai rendező, Alan Berliner a mindannyiunkra leselkedő, s a lelki aspektusok vonatkozásában még mindig feltáratlan Alzheimer-kórral foglalkozik. Michael Haneke Szerelem című filmjétől eltérően azonban itt nem színészek játszanak szerepet, hanem az Alzheimer-kórban szenvedő, matuzsálem korú, hajdan kétszeresen is lovaggá ütött költő, műfordító, tanár és kritikus, Edwin Honig néz farkasszemet a kamerával – és megszólalnak családtagjai, barátai is.

unokabatyam2 600
Unokabátyám


Az idén 10 éves fesztivál invokációjaként bemutatott párperces etűdben Kőszeg Ferenc, Enyedi Ildikó, Parti Nagy Lajos és a fesztivált szervező OSA igazgatója, Rév István mellett megszólaló, és a dokumentum filmek szerepét hangsúlyozó Majtényi László, az Eötvös Károly intézet alapító elnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy nem csupán a diktatúrák próbálják meghamisítani, olykor kiiktatni a valóságot, hanem a demokráciában élők is igyekeznek „eltolni maguktól” a mindennapok realitását.

Az idei fesztivál, hagyományaihoz hűen ismét a globális és a helyi problémákra fókuszál, személyes történeteken keresztül mutatva be az emberiséget válaszutak elé állító konfliktusokat. Idén Indonézia kerül fókuszba, valamint - a migráció, a szexmunka, a függőségek és számos elévülhetetlen téma mellett - a Földön még fellelhető „őslakosok” fennmaradásért folytatott küzdelmei. 

verzio10 600
10 éves a Verzió


A Térey János költő, író, drámaíró megnyitóját követő Unokabátyám című film utáni pódiumbeszélgetésen a forgatás történetén túli személyes, magyar vonatkozásokra is fény derült.  Shari Spiegel co-producer, a rendező felesége a kilencvenes évek elején Magyarországon élt és dolgozott néhány évig. Ekkor ismerkedett meg Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó frontemberével, aki, ha nem is miatta, de vele hagyta el anno Magyarországot, miután összeházasodtak.

A fesztivál ügye fölött 10 éve fővédnökösködő köztársasági elnök, Göncz Árpád idei támogató üzenetét Oksana Sarkisova, a fesztivál igazgatója tolmácsolta. A nyitóeseményen bemutatott nemzetközi diákzsűri mellett idén is szót kap a közönség, akinek szavazatai 2000 dollárral gyarapítják majd az egyik alkotó következő filmjének büdzséjét.