“Nem jó idők járnak most a mozizásra. Legalábbis a magyar filmek nézőszámai ezt mutatják. Bár valószínűleg hülyeség, de a korosztályommal folyton nosztalgiázunk, hogy gyerekkorunkban milyen fontos volt a mozi, hogy óriási dolog volt egy magyar filmszínészt, vagy forgató stábot látni az utcán. Egy filmrendező óriási alak volt, csak néztünk, amikor végigment piros pulóverben Makk Karcsi a Váci utcán. Amikor kijöttünk az iskolából, a leckeírás után rohantunk a moziba hétköznaponként is, hetente többször. Most ez nem így van, persze. Annak örülnék leginkább, ha a Gondolj rám! sok néző lelkét táláná el.” - fogalmazott a rendező, aki nem csak a forgatókönyvet írta, de a film főszerepét is eljátszotta.


Liliom ösvény
Bemutató: 2016. március
r.: Fliegauf Bence

Kezdetben úgy tűnt, Fliegauf Bence folytatja saját hagyományát és a szaporodáshoz köthető címet ad legújabb filmjének is: az Anyaméh után Hímpor címmel készíti el mozgóképes vízióját. A munkacím azonban változott, a Liliom ösvény egy anya (Stefanovics Angéla) és kisfia (Sótonyi Bálint) utazását kíséri végig, egy mesékkel, emlékekkel és belső démonokkal övezett úton, így a realisztikusabb Csak a szél után folytatja addig megkezdett útját az elvontabb témák világában.

A Liliom ösvény nemzetközi premierjére februárban, a Berlinale Fórum programjában kerül sor, ahol a rendező nem először jár, hiszen a Rengeteg és a Dealer című alkotása is itt versenyzett, amikor a független zsűri díjában részesült. 2014 nyarán többek között a Duna holtágában, a budai hegységben és a Margitszigeten forgatott a stáb, mi pedig - úgy tűnik -, hogy másfél év várakozás után megnézhetjük a legújabb Fliegauf filmet, hiszen - bár pontos dátum még nincs - márciusban a magyar mozikban is vetítésre kerül.

(fotó: Laokoon Filmgroup)


Zero
Bemutató: 2016. március 24.
r.: Nemes Gyula

A “leganarchistább” rendezőnk régi vágya, hogy elkészítse Zero című filmjét: “Egy olyan figuráról szól a történet, aki önmaga akar maradni, de persze ez lehetetlen ebben a világban. Kívülálló akar maradni, de ez nem megy neki, viszont beépülni sem tud. Nem tudja elfogadtatni magát, és a lázadás sem működik.” - fogalmazott a rendező még 2009-ben, amikor erről a filmtervéről kérdeztük.

Azóta elkészült a 35 mm-es filmre készült alkotás, sőt a cseh fesztiválközönség már nyáron, a Karlovy Vary Filmfesztiválon is megtekinthette a Zerot. Ekkor természetesen mi is kikérdeztük, hogy mit vár a fesztiváltól: “Nekem az már egy óriási eredmény, hogy bemutatják a filmet. Eddig ugyanis csak bizottságok látták. Éveken át öttagú bizottságok döntöttek arról, hogy érdemes-e elkészíteni. Öttagú bizottságok döntöttek arról, érdemes-e bemutatni. Öttagú bizottságok döntöttek arról, hogy érdemes-e az adott fesztiválra beválogatni. Kíváncsi vagyok, mi van, ha végre egy hatodik ember is megnézi.” Március 24-től azonban nem csak a “hatodik ember”, de mi is megnézhetjük már az anarchista méhész történetét, aki terrortámadást indít a rendszer ellen, hogy megmentse a méheket.


Hurok
Bemutató: 2016. április 14.
r: Madarász Isti

Madarász Istinek sűrű volt 2014 második fele, hiszen miután nyáron leforgatta a Rejtő Jenő írásból készült tévéfilmjét, a Fekete múmia átkát - amelynek forgatásán mi is kint jártunk, néhán hét múlva pedig neki is látott, hogy belevágjon első nagyjátékfilmjének felvételeibe. A Hurok című alkotást évek óta dédelgette, hiszen az akció-sci-fi-thriller ötletével 2007-ben megnyerte a Central European Pitch Forum legjobb pitch díját, és ennek hatására továbbfejlesztette a filmet, amit rövidfilmként Dyga Zsombor barátja rendezett volna - tudtuk meg, amikor kint jártunk a forgatáson.

A rendező által “időkavarósként” emlegetett film fél nap alatt játszódik, főhőse, Ádám gyógyszercsempészetből tudja eltartani a kábítószerfüggésből éppen kilábaló terhes barátnőjét, Annát. Új életet szeretnének kezdeni, de Anna meghal egy balesetben, amit Ádámnak újra és újra át kell élnie, amíg megtanulja elviselni a döntéseinek következményeit. Már nem kell sokáig várnunk, hogy újra és újra átéljük ugyanazt a fél napot Ádámmal, hiszen a Hurok április 14-én érkezik a magyar mozikba.  


Tiszta szívvel
Bemutató: 2016. április
r.: Till Attila

2014. szeptember 8-án indultak el Till Attila második filmjének felvételei, de a műsorvezető-rendező Facebook oldala szerint még 2015. decemberében is került sor pótforgatásra. Ha ide nem is, de több, mint egy évvel ezelőtti felvételekre kilátogattunk, ahol egy szabályos leszámolás kellős közepébe csöppentünk: “atlétatrikós, kigyúrt, tetovált figurák néznek farkasszemet a kerekesszékes Thuróczy Szabolccsal, majd három lövés dördül; ketten kapásból kidőlnek, egy rosszfiú elszalad, negyedik társuk meg a torkát markolászva hörög hosszasan. «Fasza volt» – hangzik valahonnan a háttérből Tilla hangja, mire az addig mereven heverő holtak újra vigyorogni kezdenek.”

Az akciódús történet középpontjában lévő húszéves fiú, a haverja és egy volt tűzoltó mindennél jobban retteg, hogy teljesen feleslegesek a társadalom számára. Amikor kiderül, hogy az alvilág számára is azok, akkor aztán igazán bevadulnak. A kerekesszékes fiatalokat bemutató történet megfilmesítésénél a rendző fontosnak tartotta, hogy ne színészek, hanem valóban ilyen betegséggel élő emberek alakítsák a karaktereket. A kerekes tűzpárbajra már csupán néhány hónapot kell várnunk, hiszen áprilisban kerül a mozikba.Az itt élő lelkek nagy része
Biztosan láthatjuk: Mediawave, 2016. április 27. - május 1.
r.: Igor és Ivan Buharov

Bár nem sok információ szivárgott ki a Buharov fivérek (akik igazából egyáltalán nem Buharovok, és még kevésbé fivérek, hiszen Szilágyi Kornél és Hevesi Nándor alkotópárosról van szó) legújabb nagyjátékfilmjéről, de azt biztosan tudjuk, hogy a zerovel vetekedni fog az “év legborultabb magyar mozgóképe” címért. “Most például a két Buharov készülő nagyjátékfilmjében szerepelt az egész család. Nagyon élvezetes volt, szerettem, hogy most nekem nincs akkora felelősségem, és önfeledten játszhatunk ezzel a szabad közösséggel együtt. Az utóbbi években az egyik legjobb élményem volt ez a forgatás.” - mesélte nekünk Hajdu Szabolcs filmrendező, akinek az egész családja feltűnik a filmben. 

Aki látta a kísérleti filmes páros előző munkáit, mint a Lassú tükör (2007), a Jancsika és a libuskák (2009), vagy a  Kormányeltörlésben (2010), tudja, mire számíthat. Mi sem jutunk szóhoz, inkább beszéljen helyettünk az előzetes:


Kút
Várható bemutató: 2016. szeptember
r.: Gigor Attila

„Nyilván az a legfeltűnőbb a történetben, hogy prostitúcióban élő karakterek vannak benne, de nem erről szól a film, hanem négy nőről, akiknek ez a foglalkozásuk és akik azt hiszik, hogy jó lesz nekik Svájcban dolgozni.  Nem véletlen a választásom, de nem a prostitúcióról, hanem a kifordított nőiségről és ennek a megfelelőjéről, a kifordított férfiasságról akarok beszélni. Nőnek lenni pedig szerintem az egyik legkiszolgáltatottabb foglalkozás a 21. században.” - mesélte nekünk a rendező, amikor kint jártunk a forgatáson.

Ha mozgóképről van szó, Gigor Attila eddig nem tudott tévedni: első nagyjátékfilmje az azóta kultfilmmé avanzsált A nyomozó, de többek között az ő nevéhez fűződik az HBO Terápia című sorozata, amelyből már a harmadik  évadot gyártják. Reméljük, hogy második nagyjátékfilmjével, a Kúttal kapcsolatban is lelkendezve tudunk majd beszámolni! Ám erre még több, mint fél évet kell majd várnunk, hiszen csak idén szeptemberben kerül a magyar mozikba.

(fotó: Sághy Tímea)


Állampolgár
Várható bemutató: 2016. szeptember
r.: Vranik Rolnad

Több, mint tíz éve került mozikba első nagyjátékfilmje, a négy fiatal srácról szóló Fekete kefe, amellyel rögtön meg is nyerte a Magyar Filmszemle fődíját, majd négy évvel később Adás címmel forgatta le sci-fijét, amely egy olyan világban játszódik, ahol hirtelen eltűnik a kép a képernyőkről, ahol nem működnek a monitorok. Azóta nem igen hallottunk róla most viszont nagyon is aktuális témával tér vissza. A film, amelyben három idegen ember sorsa fonódik össze idén ősszel lesz látható először itthon.

Az Állampolgár főhősei menekültek: “Képzeld el, hogy begyűrűzik ide az ukrán válság és lemészárolják a családodat. Eladod a lakásodat ötezer euróért és gyalog elmész a horvát tengerpartra a dinári hegységen keresztül, ahol minden pénzedet elveszik a csempészek és áthajózol Afrikába. A partoknál kidobnak a hajóból mindenkit, mert félnek, hogy elkapják őket. Sikerül kiúsznod az Algír partoknál és irány a menekült tábor. Megtanulsz arabul írni, olvasni, majd levizsgázol, Algír alkotmányos alapismeretekből, Algír irodalomból, történelemből, művészettörténetből, meg még egy kis Afrikai uniós alapismeretekből. Ezek után nekiállsz Algírnak lenni és esetleg új családot alapítani. Néha a hírekben megnézed, hogy hogyan mészárolják itthon az embereket és a miheztartás véget, párszor elvernek, leköpnek, mert fehér vagy. Hát körülbelül ilyen a menekült élet."  - nyilatkozta nekünk Vranik Roland, még a forgatás előtt.

Hamarosan érkezünk a többi 2016-os magyar filmmel!