Reisz Gábor filmjének sikerét idén ősszel egy nem szokványos ‘folytatás’ vagy több esetben ‘előzménytörténet’ megjelenése követte, ami a főhős, Merthner Tamás életének fontos szereplőit - szülőket, testvért, nagynénit vagy a volt szerelmét állítja a történet középpontjába.

A kortárs magyar irodalom néhány fontos alakja kapta azt a hálás feladatot, hogy a Rossz versek univerzumából, szabad formában, műfaji megkötés nélkül írja meg egy-egy személy múltját, jelenét vagy jövőjét. Így kel életre a könyvben a Párizsban szakító Csák Anna, a levendulás dobozt hatástalanító reptéri alkalmazott, a haldokló nagynéni vagy a gimnáziumi matektanárnő. Szabadversben, több felvonásos drámában, búcsúlevélben vagy egy meg nem írt verseskötetben válik Tamás mellett a többi szereplő is hús-vér figurává. Tóth Krisztina, Németh Gábor, Krusovszky Dénes, Závada Péter vagy Mán-Várhegyi Réka csak néhány név a 14 íróból, akik közt ott szerepel Reisz Gábor és testvére, Reisz Ádám is.

Rossz versek, jó novellák

Reisz-féle önreflexiónak nincsenek határai, így a könyv sem kezdődhet másképp, mint a kötet keletkezéstörténetét is felfejtő személyes nyitánnyal: egy 1996 októberében készült verssel az örök elégedetlenségről és bizonytalanságról, illetve egy 2019-es magánbeszélgetéssel, amiben ugyanúgy az önmarcangolás játssza a főszerepet. 

A film hátsó borítójához csatolt DVD eddig sosem látott jelenetekkel és werkfilmmel lett felturbózva, amit a novellák elolvasása után mindenképp érdemes újranézni és megállapítani, mennyi pluszt tettek hozzá Merthner Tamás történetéhez.

Ha te is szeretnéd kézhez kapni az extrákkal teli DVD és novelláskötetet, küldd el a választ az alábbi kérdésre a filmhu@forum.film.hu e-mail címre.

Hogy hívták a halandzsa nyelvet, amit Merthner Tamás gyerekként kitalált magának?

A válaszokat december 1., éjfélig várjuk a tárgyban a következővel: 'Rossz versek játék'. A helyes választ beküldők közül három szerencsést sorsolunk ki, akik a Centrál Könyvek jóvoltából hazavihetnek egy-egy darabot a novelláskötetből. Egy játékos csak egy választ küldhet be, a nyertest e-mailben értesítjük!