A Kirakós Budapest alapítói, Glaser Eszter, Lovrity Anna Katalin és Papp Regina régóta gondolkodtak egy olyan márkában, ahol valamilyen formában visszaköszönnek magyar alkotók munkái: „Nem csak egy design tárgyat szerettünk volna, hanem egy velejáró élményt is. Így találtunk rá a puzzle-re” – árulták el a Filmhunak.

A járvány miatt több időt töltünk otthon, nagyobb a valószínűsége, hogy előkerül egy kirakós, de nem ez hozta meg az ötletet: „Inkább most lett időnk először együtt dolgozni, és belevágni első közös vállalkozásunkba. Emellett nagyon fontos volt, hogy valami kézzelfoghatót csináljunk, mert mindannyian alapvetően online dolgozunk, és ezzel egy régi vágyunk teljesült.

Papp Regina, Lovrity Anna Katalin és Glaser Eszter

A grafikák kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy izgalmas legyen akár több órán keresztül is közelről figyelni a képet” – mondták el a puzzle-ök kialakításáról. „Az alkotások nagy része kifejezetten kirakósnak készültek, így másféle megközelítést igényelt. A puzzle és a doboz is az EU-n belül készül, és elég sokat kutakodtunk, amíg megtaláltuk a végleges gyártókat.”

A szerkesztőségnek van olyan tagja, aki utoljára gyerekként rakosgatott puzzle darabkákat egymáshoz, és kétségei vannak azt illetően, hogy felnőttként érdemes-e ezzel töltenie az időt. Számára is volt válaszuk a vállalkozás alapítóinak:

Szerintünk nagyon ritka, hogy egy képet ilyen sokáig nézegess, hiszen egy print esetében sem töltesz órákat a részletek bogarászásával. A kirakózás ezt az élményt abszolút hozza, arról nem is beszélve, hogy órákra leteszed a telefonodat, koncentrálsz, teszteled a türelmedet, és valahogy meditatív állapotba kerülsz. (Na jó, néha fel is idegesíted magad rajta). Nagyon kedves sikerélmény, felnőttként is.

Boogie

A webshopban jelenleg nyolc kirakós érhető el, melyek Hárshegyi Vivien, Lovrity Anna Katalin és Orosz Judit MOME animációs filmrendezők grafikái alapján készültek. Lovrity Vulkánsziget című kisfilmje feltűnő színvilága köszön vissza az egyik puzzle-ben, az animációt beválogattuk az elmúlt évtized legjobb magyar kisfilmjei közé.

A jövőben újabb művészeket szeretnének bevonni a projektbe, kollaborálni márkákkal és kísérletezni különböző korcsoportokkal, formákkal, darabszámokkal. Külföldi piacon is szeretnék megmérettetni magukat. „Mindenkinek kíváncsiak vagyunk a meglátásaira és igényeire, hogy a jövőben új utakon próbáljuk ki magunkat, így köszönjük, ha kapunk visszajelzést a márkával kapcsolatosan” – üzenik a kirakósok mostani és leendő tulajdonosainak.

Tűz, víz, repülő

A Kirakós Budapest Hárshegyi Vivien Tűz, víz, repülő nevű 300 darabos puzzle-jét ajánlotta fel a nyereményjátékhoz. Bon Iver 22, A Million című albuma az ajánlott hallgatnivaló mellé. Ha szeretnéd megnyerni a kirakóst, válaszolj az alábbi kérdésre:

Milyen állat Lovrity Anna Katalin Vulkánsziget című kisfilmjében a főszereplő?

A helyes válaszokat 2020. december 6., vasárnap éjfélig várjuk a filmhu@forum.film.hu e-mail címünkre. A tárgyban tüntesd fel: Kirakós játék. Sorsolás után a győztest emailben értesítjük. Kérjük, csak olyanok játszanak, akik Budapesten személyesen át tudják venni a puzzle-t.