Bár Lóth Balázs filmje nem indított erősen, azt semmiképp nem szabad elfelejteni, milyen különleges helyzetből indult útjára. A járvány után bármelyik moziba kerülő film hatalmas kockázatot jelent most a forgalmazók számára, a közösségi filmezést kedvelők nagy része továbbra se tért vissza a mozikba. Nem véletlenül döntöttek a nyár legnagyobb blockbustere, Christopher Nolan Tenetjének eltolása mellett is, melyet végül augusztus 26-án fognak itthon bemutatni, megelőzve ezzel az amerikai premier dátumát. 

Azt is fontos megemlíteni, hogy a múlt heti premierfilmek közül így is Mészáros Béla és képrabló csapata indított a legjobban, összesen 49 ezren mentek el moziba csütörtöktől vasárnapig, és az emberek 35 %-a a Pesti Balhéra váltott jegyet. Lóth Balázs heist-filmje a nézettségi lista első helyén debütált, megelőzte a Dakota Johnson és Tracee Ellis Ross főszereplésével készült Pont az a dal című amerikai zenés vígjátékot (3774-en voltak rá kíváncsiak), az Állati jó kekszek című animációs filmet (3096 néző) és A hazugság színe című akcióthrillert is (614 néző).

Forrás: Intercom

Lóth Balázs és csapata a széles közönségnek készítette a filmjét. Az egy dolog, hogy nekünk problémáink voltak vele, de a Pesti balhé pörgős, poénokkal és akciójelenetekkel teli vígjáték, amit a nézők általában hálásan szoktak fogadni. A szintén közönségfilmnek szánt Seveled, Orosz Dénes romantikus vígjátéka tavaly decemberben 20 556 nézővel rajtolt el, ráadásul annak is Mészáros Béla volt a főszereplője, aki egyre népszerűbb a tévé- és mozinézők körében. Szintén hozzá kapcsolódik 2018 egyik legnagyobb hazai mozis sikere, Goda Krisztina BÚÉK-ja, ami 36 840 nézővel indított, de az utóbbi évek legjobb közönségfilmes indítása Dobó Kata Kölcsönlakásához köthető, amire az első négy nap alatt 57 757 néző volt kíváncsi.

A nézők visszacsábítása most a forgalmazók és a mozik legnagyobb problémája. Az előző hétvégéhez képest 13%-kal kevesebben mentek moziba, persze ebbe az időjárás alakulása is beleszólt. Amiben még bízhatott a Pesti balhé, hogy ezen a nyáron hiányoznak az amerikai szuperprodukciók a mozikból, ebből azonban nem tudott előnyt kovácsolni.


A járvány és a visszafogott filmes kínálat miatt drasztikus a visszaesés a múlt évhez képest: 2019 utolsó júliusi hétvégéjén 181 581-en látogattak el a mozikba, most hétvégén összesen 49 164 néző fordult meg a pénztáraknál.

Így alakultak a 2020-ban bemutatott magyar filmek nyitóhétvégéi:

1. Pesti balhé - 16 760 néző

2. Zárójelentés - 13 898 néző

3. A feltaláló - 5 537 néző

Mellettük volt még április végén, a Vimeon bemutatva Hajdu Szabolcs Békeidő című filmje, amit az első hétvégén kb. 6000-7000-ren látták.

A mozinézettségi adatokat a Filmforgalmazók egyesülete adja közre.