Prikler Mátyás nyomasztó hangulatú krimijének az első nyilvános vetítése február 1-jén lesz Rotterdamban, tíz évvel ezelőtt a szlovákiai magyar rendező első nagyjátékfilmje, a Köszönöm, jól is a holland kikötőváros fesztiválján debütált.

Prominens politikusoknak szervezett vadászat során egy eltévedt golyó egy fiú halálát okozza. A krimi egy képzeletbeli kelet-európai országban játszódik, ahol a titkosszolgálat megpróbálja eltusolni a politikusok számára érzékeny ügyet, és ebben egy betegeskedő ügyvéd, Matúš Steiner lesz a segítségükre.

 

A Hajdu Szabolcs által alakított ügyvéd a vadászbaleset elsimítása közben számos érintettel kerül kapcsolatba: egy idealista miniszter, a gyászoló családtagok, egy oknyomozó újságíró, és egy nyers stílusú rendőr is a történet részeseivé válnak. A Hatalmat valós események inspirálták, 2009-es szlovákiai történések adták az alapot a krimihez.

"A télen játszódó film képei lebilincselőek: precíz kameramozgásai és tökéletesen kiegyensúlyozott kompozíciói arra késztetik a nézőt, hogy alaposan megvizsgálja a képeket. A merőleges beállítások révén a szereplők halnak tűnnek egy piszkos akváriumban, a film isteni perspektívából láttatja ezt a bukott világot” – olvasható a fesztivál ajánlójában.

Az ismertetőből az is kiderül, hogy Prikler a hatalom rosszindulatú természetét vizsgálja, amelynek – hiába van lelkiismeretes egyének kezében – egyetlen célja az önfenntartás. „Ez egy kemény és sivár vízió, amely elzárkózik attól, hogy vígaszt nyújtson, és mégis, ahogy a kamera elidőzik bizonyos romlatlan arcokon, azt az érzést közvetíti, hogy végső soron számít az igazság."

A szlovák-magyar-cseh produkciót Prikler Marek Leščákkal írta közösen, aki már a Köszönöm, jól szerzőtársa is volt. Hajdu mellett fontos szerepekben tűnik fel Jan Kačer, Kormos Mihály, Mokos Attila, Bandor Éva, Mária Zaujecová és Lucia Kašová.

A többnyelvű thrillert Pálos Gergely fényképezte, a szlovákiai Mphilms (Zora Jaurova, Prikler Mátyás) produkciójába a magyar részről a Proton Cinema (Petrányi Viktória, Zachar Balázs), cseh részről pedig a Negativ (Petr Oukropec, Pavel Strnad) szállt be. A film gyártását 59 millió forinttal támogatta a Nemzeti Filmintézet jogelődje, a Magyar Nemzeti Filmalap.

A rotterdami fesztivál több vetítésén is lehet majd találkozni a film alkotóival, a magyar bemutatóra a tervek szerint 2023 második felében kerül sor.

A Hatalom mellett Lichter Péter avantgard krimijét, A titokzatos stylesi esetet is meghívták a fesztiválra, illetve retrospektív vetítéssorozatot szerveztek Elek Judit tiszteletére.