Ambrus Attila (Szalay Bence) Ceaușescu Romániájában nő fel. A nélkülözésben töltött gyerekkort balhés kamaszévek és a javítóintézet követi, ám az erdélyi srácnál a katonaság alatt telik be a pohár: a fényesebb jövő reményében átszökik a határon, majd Budapest felé veszi az irányt. Papírokkal ugyan nem rendelkezik, de azért sikerül munkát találnia egy jéghoki klubnál. A pénz azonban kevés, az előrelépéshez pedig sokkal többre lenne szüksége. A fiatal Ambrusba nem sok tehetség szorult a jégpályán, ezért jövedelmezőbb játékot kezd űzni. Gyors észjárását és vakmerőségét bankrablóként kamatoztatja, álruhát öltve egymás után pakolja ki a főváros pénzintézeteit.

Fotó: InterCom / Szabó Adrienn

Mivel a rablások előtt egy pohár itallal nyugtatja meg az idegeit, a média hamarosan csak Viszkisként kezdi emlegetni a vakmerő bankrablót, aki egyre nagyobb közismertségre tesz szert. Ambrusnak azonban hamar a fejébe száll a hírnév és a frissen szerzett vagyon, új barátnőjét (Móga Piroska) pedig drágábbnál drágább ajándékokkal halmozza el, ráadásul egyik csapattársát (Klem Viktor) is beavatja hirtelen meggazdagodásának titkába. Közben pedig a rendőrség is szorosan a nyomában van, így a következő rablásra könnyen ráfizethet.

,,Nem bánt senkit" - A Viszkis forgatásán jártunk

Agyvizet forraló hőségben utaztunk Nagykátára, Antal Nimród új mozifilmjének forgatására, ahol épp bankrablás közben figyelhettük meg Szalay Bencét Ambrus Attila szerepében. Beszélgettünk a főszereplővel, a producerrel és a rendezővel is.

A pályáját a Kontrollal megalapozó Antal Nimród hollywoodi éveit (Elhagyott szoba, A szállítmány, Ragadozók, Metallica: Through the Never) követően ismét Magyarországon forgatott, ráadásul nem is akármilyen produkció kedvéért tért vissza a hazai filmgyártás világába: a Viszkist a 90-es és a korai 2000-es években nagy médiaszenzációt kavaró bankrabló, Ambrus Attila élettörténete inspirálta. ,,Már első képsoraival képes beleszögezni a nézőt a moziszékbe. Az indító hosszú snitt alatt megmutatkozik mindaz, ami a későbbekben is kiválóan hajtja tovább a filmet: vibráló feszültség, precíz kameramunka, aprólékosan kidolgozott korhűség." - Jellemeztük kritikánkban az akciódús életrajzi alkotást. 

Fotó: InterCom / Szabó Adrienn

Viszkis igazi álomprojektet jelentett Antal Nimród számára, a rendezőt saját bevallása szerint régóta izgatta az egykori jéghokis sztorija, aki a rablások során nemcsak hogy nem bántalmazott senkit, de mindig udvariasan viselkedett a bankok alkalmazottaival és kedvenc italán, a whiskey-n kívül talán csak a hírnevet szerette jobban. A filmbéli Ambrust az elsőfilmes Szalay Bence alakítja, akivel kedd esti vetítés alkalmával személyesen is találkozhat a közönség (korábbi interjúnk itt olvasható vele). A Viszkis barátnőjét Móga Piroska, a bankrabló bűntársát Klem Viktor, az őket üldöző nyomozót pedig Schneider Zoltán játssza. 

A Viszkis, 126 perc / 2017

Rendező: Antal Nimród. Forgatókönyvíró: Antal Nimród. Operatőr: Szatmári Péter, Kovács Zoltán. Vágó: Kovács Zoltán. Zene: Yonderboi. Producer: Hutlassa Tamás, Hutlassa Barnabás. Szereplők: Szalay Bence, Schneider Zoltán, Móga Piroska, Csuja Imre, Klem Viktor, Csőre Gábor. Forgalmazó: InterCom.

Helyszín: Corvin Plaza, Budapest Rooftop Cinema

Időpont: Augusztus 3., 19:00 

Az esemény facebook-oldalát itt találod.