A Hazatérés című Szántó T. Gábor kisregény alapján készült film a vidéki Magyarország második világháborút követő időszakából ragad ki egy napot, azon belül is néhány órát. A görög tragédiákat idéző dráma kiindulópontja a jegyző fiának az esküvője, és két titokzatos idegen megjelenése, akik a vonatról leszállva elindulnak a falu irányába. Bár nem tesznek mást, mint hogy titokzatos szállítmányukat keresztül hurcolják a településen, megjelenésük mégis váratlan események láncolatát indítja el a bűntudattól gyötrődő közösség életében.

Nagy-Kálózy Eszter és Sztarenki Dóra / Fotó: Szilágyi Lenke

Az 1945 óriási sikereket ért el Európában és a tengerentúlon is: a Berlinale Panorama programjában debütált, díjat nyert Washingtonban, San Franciscoban, JeruzsálembenAusztriában, itthon még a Titanic közönségdíját is elnyerte. Rudolf Péter a pocakos, kopasz kiskirály szerepéért elnyerte a 3. Magyar Filmhét legjobb férfi főszereplői díját és mi is beválogattuk 2017 legjobb színészi alakításai közé. 

Török Ferenc filmje sikerének receptje az összetevőkben rejlik: Szántó T. Gábor alapul szolgáló novellája, a türelmes, feszült (szinte real-time) időkezelés, Ragályi Elemér remekbe szabott képei, Rudolf Péter őrjöngő játéka, a fullasztó zene, és ami a legfontosabb, a témaként megválasztott történelmi bűntudat feldolgozása.

A vetítés előtt Török Ferenccel fogunk beszélgetni a film előkészületeiről, a hazai visszhangról és a nemzetközi sikerekről.

1945 / 91 perc, 2017

Rendező: Török Ferenc

Forgatókönyv: Szántó T. Gábor, Török Ferenc

Producer: Angelusz Iván, Reich Péter, Török Ferenc

Operatőr: Ragályi Elemér

Zene: Szemző Tibor

Szereplők: Rudolf Péter, Nagy-Kálózy Eszter, Tasnádi Bence, Szabó Kimmel Tamás, Szirtes Ági, Angelus Iván