Sorozatunkban a streaming-szolgáltatók legfrissebb filmes és sorozatos kínálatából ajánlunk olyanokat, amikkel érdemes elütni az időt. A Netflix, az HBO Max, az Amazon Prime, a Filmio, a Cinego és más egyéb, Magyarországról elérhető platformok kínálatából szemezgetünk, utat mutatunk a ránk zúduló filmek sodrásában. Az ajánlót Horváth Bálint, Kovács Kata, Molnár Judit Anna és Varga Dénes állította össze.

  

Amok 

Hol és mikor? HBO Max és december 1.

 

Egy összeégett férfiról szól és bővelkedik a horrorban, de valahol mégis egy szívmelengető szerelmesfilm Turai Balázs animációja, ami Annecy-ban és Szarajevóban is begyűjtötte a legjobb rövidfilmnek járó díjat.

A főhős egy baleset következtében elveszíti a párját, és sebesülései miatt egy szuperhős-maskarát idéző védőruhában kell élnie. Látomások gyötrik, még terapeutája (egy pávián) sem tud rajta segíteni. Ennek ellenére felmerül egy új szerelem lehetősége, amikor kiderül, hogy nem ő az egyetlen, aki gonosz gnómot növeszt önmagában. Nem véletlen, hogy Terry Gilliam executive producerként beállt a szürreális és humoros vízió mögé.

 

Semmelweis (1939) 

Hol és mikor? Filmio és december 7. 

 

Idén lenne 110 éves Tóth Endre, aki Hollywoodban André de Toth néven futott be nagy karriert. 1939-ben azonban még Magyarországon alkotott, ekkor mutatták be Semmelweis Ignácról szóló életrajzi filmjét, ami az első volt itthon ebben a műfajban. Uray Tivadar alakítja a bécsi klinika tanársegédjét, akit nem hagy nyugodni, hogy a náluk szülő anyákat miért éri rendre utol a halálos gyermekágyi láz. Egyetemi kicsapongásaitól, a klórvizes kézmosás fertőtlenítő hatásának felfedezésétől az orvostársadalom háborodott számkivetettjévé válásáig meséli el az anyák megmentőjének életét az egyre komorabbá váló film, ami Koltai Lajos új, heroikusabb hangvételű Semmelweis-filmjének érdekes kísérője lehet.

 

Hat hét 

Hol és mikor? Filmio és december 7. 

 

A Hat hét tavaly a magyar kritikusoktól az év legjobb magyar filmjének járó elismerést kapta, főszereplőjét, Román Katalint pedig a legjobb női főszereplő díjával ismerték el. A film egy élsportoló kamaszlány nemkívánt terhességéről és születendő gyermeke nyílt örökbeadásáról mond el megrendítő történetet, személyes nézőpontból bemutatva az örökbefogadás fontos és kibeszéletlen témáját.

A főhőst alakító Román Katalin mellett a főbb szerepekben Járó Zsuzsa, Balsai Móni és Mészáros András, Takács Katalin és Györgyi Anna látható. Szakonyi Noémi Veronika debütfilmje számos fesztiválon szerepelt sikerrel, tavaly megnyerte a miskolci Cinefest nagydíját, de fontos díjakat hozott el egyebek mellett Szarejevóból és Tallinból is.

 

Távol a világtól (Leave the world behind) 

Hol és mikor? Netflix és december 8.

 

Julia Roberts millió dolláros mosolyának nehéz ellenállni, és az alkotók biztosra mentek, amikor olyan sztárokat választottak partneréül, mint Ethan Hawke, Kevin Bacon vagy Mahershala Ali, akit a Zöld könyvben is láthattunk. A Rumaan Alam 2020-as regénysikere alapján készült Távol a világtól című filmben egy házaspár úgy dönt, hogy kicsit maguk mögött hagyják a nagyváros zaját és egy hétre kibérelnek egy vidéki luxusházat a gyerekeikkel. Az első meglepetés akkor éri őket, amikor becsönget egy férfi a lányával, azt állítva, hogy ez a ház az ő tulajdonuk, és fogalmuk sincs, mint keresnek benne a főhősök.

A két család bizalmatlanul méregeti egymást, de ez még csak a kezdet, hiszen egy rejtélyes és pusztító kibertámadás miatt nem tudnak kapcsolatot teremteni a külvilággal. Sam Esmail thrillere nem csak a sztárözöntől különleges, de az USA egykori elnökének is benne van a keze, hiszen Barack és Michelle Obama produkciós cégénél, a Higher Groundnál készült. 

 

Utolsó befutók (Slow Horses) – 3. évad

Hol és mikor? AppleTV+ és december 1.

 

Az AppleTV+ sorozatában rendszeresen elkövetik azt a hibát, hogy alábecsülik Jackson Lamb ügynökcsapatát. És hát a külső alapján joggal: ez egy jellegtelen, külvárosi irodába száműzött szedett-vedett társaság, a vezetőjüket játszó Gary Oldman pedig inkább hasonlít egy utcára került alkoholistára, mit egy mesterkémre. A látszat persze csal, szóval nézőként ne kövessük el ugyanazt a hibát, mint Lamb ellenlábasai: az Utolsó befutók az egyik legjobb dolog, amire rákattinthatunk a streaming oldalak újdonságai közt keresgélve. Oldman nagy élvezettel lényegül át a pokrócként viselkedő, mindent maró gúnnyal fogadó kémmé, a feszültségteljes nyomozásokba és akciókba a legváratlanabb helyeken csempész humort a megjegyzéseivel. Aki minőségi lazulásra vágyik, az ne is keressen tovább.

 

The Delinquents 

Hol és mikor? MUBI és december 15.

 

Végre itthon is megnézhetjük az idei év egyik legkülönlegesebb fesztiválsikerét, az argentin The Delinquents című filmet. A cannes-i viágpremier óta sorra járta a fesztiválokat, és közben sokasodtak a róla szóló lelkes kritikák – a Filmhu kritikusa a wroclawi New Horizons filmfesztiválon látta.

Tovább növelte az elvárásainkat, hogy a művészfilmekre szakosodott MUBI vette meg a forgalmazási jogait. Rodrigo Moreno három órás egzisztencialista heist movie-ja virtuóz módon vegyíti a legkülönfélébb műfajok elemeit, formai és narratív játékossága mögött pedig egy fontos és aktuális generációs közérzetfilm lapul, amely a munkahelyi kiégésről, város és vidék ellentétéről, végső soron pedig a szabadság megéléséről szól.

 

Barbie 

Hol és mikor? HBO Max és december 15.

 

Tegye fel a kezét, aki még nem látta a nyár egyik legnagyobb durranását, a Barbie-filmet. Az integetőknek van egy jó hírünk, már csak pár nap és az HBO Max-on elérhető lesz. „Greta Gerwig a Barbie filmmel azt vállalta, hogy történetével, karaktereivel mozgásba hozza a népszerűsége ellenére méltán ellentmondásos Barbie univerzumot, amit a Mattel munkatársai alkottak meg és formálnak máig a meghatározó divatok szerint. A plasztik csillogás tökéletes alapanyag egy olyan stilizált filmhez, mint amilyenek Gerwig referenciái, ugyanakkor egészen más kihívást támaszt a rendező felé” – írtuk a kritikánkban Gerwing filmjéről, amelyet olyan grandiózus mozik inspiráltak, mint az Óz, a csodák csodája, a Cherbourgi esernyők, az Ének az esőben vagy az Egy amerikai Párizsban.  

 

Címlapkép: Távol a világtól