Sorozatunkban a streaming-szolgáltatók legfrissebb filmes és sorozatos kínálatából ajánlunk olyanokat, amikkel érdemes elütni az időt. A Netflix, az HBO Max, az Amazon Prime, a Filmio, a Cinego és más egyéb, Magyarországról elérhető platformok kínálatából szemezgetünk, utat mutatunk a ránk zúduló filmek sodrásában. Az ajánlót Molnár Judit Anna, Horváth Bálint, Kovács Kata és Varga Dénes állította össze.

 

Fingernails

Hol és mikor? Apple TV+ november 3.

Jessie Buckley és Jeremy Allen White 

Christos Nicou pont egy évvel ezelőtt forgatta legújabb játékfilmjét, méghozzá az egyik, Hollywoodban legfoglalkoztatottabb magyar operatőrrel, Rév Marcellal. Az Almák görög rendezője most is abszurd szemmel látja a világot, a Fingernails (Körmök) című sci-fiben feltalálnak egy tesztet, amely pontosan megmondja nekünk, hogy szerelmesek vagyunk-e. Ezért azonban fájdalmas árat kell fizetnünk, hiszen fel kell áldoznunk az egyik körmünket, az ezzel járó fájdalom pedig szintén a teszt része. De mi van akkor, ha nem olyan egyszerű megtalálni az igazit? A celluloidra forgatott film világpremierje a San Sebastian-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt, és néhány napja már streamingen keresztül is megnézhetjük. 

 

A gyilkos

Hol és mikor? Netflix és november 10.

 

Három nagyágyú bérgyilkos-története is debütált idén Velencében: Harmony Korine kísérleti filmjében, az Aggro Dr1ftben egy számítógépes játék idegőrlő narratívájába csöppenünk, Linklater Hit Manje egy olyan bérgyilkosról szól, aki sohasem ölt, Fincher elegáns és konvencionális, ujjgyakorlatnak is beillő thrillere pedig egy bosszúhadjáratot folytató férfi szemet gyönyörködtető leszámolássorozatát örökíti meg. A gyilkosban Michael Fassbender alakítja a felsőbb körökben mozgó, hidegvérű bérgyilkost, aki számára minden egyes megbízatás személyre szabott vállalkozás, a saját fizikai határait szem előtt tartó és a körülményeket briliánsan kiaknázó, mérnöki pontossággal kivitelezett mestermű. Bónusz: a The Smiths lehengerlő soundtrackje és Tilda Swinton halálfélelemtől megcsillanó kígyótekintete.

 

Drakulics elvtárs

Hol és mikor? Filmio és november 9.

 

Az "átkos" derekán Fábián, a kubai forradalom legendás magyar résztvevője (Nagy Zsolt) hazalátogat, hogy megnyissa a vietnámiakat segítő véradó mozgalmat. A sportkocsival száguldozó elvtárssal azonban valami nem stimmel, 30 év alatt egy napot sem öregedett. Ez nem kerüli el a szocialista hatóságok figyelmét, akik két botcsinálta ügynököt állítanak rá a feltételezett vámpírra. Az Isteni műszakkal rajtoló Bodzsár Márk másodszorra egy nem kevésbé vérbő és szórakoztató vígjátékkal rukkolt elő. A 70-es években játszódó film eredeti módon házasítja a kádár-nosztalgiát a gótikus horrorral, amiben a karizmatikus vérszívó mellett Walters Lili és Nagy Ervin komikus párosa is nagyon az elemében van. 

 

Csicska 

Hol és mikor? HBO Max és november 1.

 

Till Attila cannes-i filmfesztivált is megjárt kisfilmje után a néző talpig mocskosnak érzi magát, mégis kihagyhatatlan. A mélyszegénysében élő, lerobbant vidéki tanyán tengődő család házirabszolgát tart, akit folyamatosan bántalmaznak. A szadista családfő (Thuróczy Szabolcs) minden megmozdulásától összeugrik az ember gyomra, de az állati sorban tartott fiú (Szitás Balázs) megtörtsége is sokkoló. Feri fizikai és lelki kizsákmányolását főleg annak a tudatában nehéz végignézni, hogy a film valódi beszámolók alapján készült. Nyers társadalomrajz a vidéki nyomor legmélyéről, a csicskáztatásról, amely sokak számára maga a mindennapi, kilátástalan realitás.

Az HBO Max-ra egyébként érdemes egész hónapban odafigyelni, a kínálat további 16 magyar alkotással bővül. Jöjjön a lista:

Érkezik Oláh Kata rövidfilmje, a Vigyél el (11.01), főszerepben Döbrösi Laura, Amiről a fák suttognak (11.02) című természetfilm, a Macskafogó 2. – A Sátán macskája (11.04), Mátyássy Áron ifjúsági filmje, a Berosált a rezesbanda (11.08), a BUÉK (11.09) című nagysikerű vígjáték, a fesztiválkedvenc Tobi színei (11.09), a Nádas Péterről szóló portréfilm, a Saját erdő (11.09), Thuróczy Szabolcs közönségkedvenc filmje, a Tiszta szívvel (11.15), a Tüskevár 2012-es változata (11.15) Kovács Lajossal a főszerepben, Tuza-Ritter Bernadett megrázó dokumentumfilmje az Egy nő fogságban (11.16). Jön még a Kölcsönlakás (11.22), a Swing (11.22.), Reisz Gábor kultfilmje, a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan (11.24), Oláh Kata és Csukás Sándor Rotschild-dokumentumfilmje, a Rotschild Klári legendái (11.23) és végül Zurbó Dorottya Könnyű leckék (11.30) című filmje.

 

Yella, Jerichow és Belső biztonság

Hol és mikor? Mubi és november 1.

Jerichow

A Barbara és a Phoenix Bár rendezőjének legújabb mesterművére – tényleg az, már láttuk –, a Tűzvörös égboltra januárig várni kell, a Mubinak hála addig is megnézhetünk párat a kevésbé ismert filmjeiből. A 2000-ben bemutatott Belső biztonság rögtön egy korai csúcspont a karrierjében, amely egy tizenéves lány tipikusnak mondható felnövéstörténeteként indul, csak éppen a szülei terroristák volt, így folytonos bujkálásra és költözésre vannak ítélve. A Yellában és a Jerichow-ban már szerepel sokáig állandó múzsája, Nina Hoss, az előbbiben A lelkek karneválját, az utóbbiban A postás mindig kétszer csenget cselekményét ültette át Christian Petzold kortárs német környezetbe és a saját szerzői világába. A német rendező életműve előtt ebben a cikkben tisztelegtünk.

 

Két lány az uccán

Hol és mikor? Filmio és november 2.

 

André De Toth hollywoodi hírnevét annak köszönhette – Scorsese is a méltatói közé tartozik – hogy váratlan vagy szokatlan megoldásokkal képes volt felrázni és kifordítani a bevett műfaji formulákat. Ez a karakán alkotói hozzáállás köszön vissza a még Magyarországon forgatott Két lány az uccán esetében is, hiszen nemcsak fontos (és ma is valós) problémákról beszél néha egészen nyíltan, de bátran letér a korabeli magyar filmtermés megszokott útjairól is. Se nem könnyed vígjáték, se nem szerelmi dráma, hanem egy kitagadott úrilány és egy tapasztalatlan parasztlány megható barátságának története az 1930-as évek végének pezsgő Budapestjén. Kritikusunk kiemelte, hogy a két női főszereplő legfontosabb karakterjegye, hogy egyetlen percre sem törődnek bele a helyzetükbe és végig aktívan irányítják az életüket.

 

Marlon Brando-filmek

Hol és mikor? HBO Max és november 6.

Üldözők

Egy motoros banda vezére, egy bukott bokszolóból lett dokkmunkás és egy szökött fegyencek után nyomozó serif. Hogy mi a közös bennük? Mindet Marton Brando alakítja és november 6-tól mindhárom film látható az HBO Max-on. Az 1953-as A vad indította el Amerikában a motoros kultuszfilmeket. A banda vezérét, a kultikussá vált Johnny Strablert figuráját alakítja Brando, a film rendezője pedig a már az 1930-as években Hollywoodba kivándorolt magyar rendező, Benedek László. Elia Kazannal már régebbi Brando viszonya, hiszen az ’51-es A vágy villamosában egy szál atlétában esdeklően kéri Vivien Leigh-t, hogy bocsásson meg neki. Három évvel később ismét együtt dolgoztak a legendás rendezővel, A rakparton című közös munkájukat Oscar-eső kísérte, mi pedig már megnézhetjük az HBO-n. A ’66-os Üldözőkben egész sztáreső vár ránk, Brando mellett Jane Fonda és az akkor még szinte alig ismert Robert Redford alakítják a főszerepeket.

 

Családban marad

Hol és mikor? Cinego és november 9.

 

A népszerű francia színész, Louis Garrel (Álmodozók) bizarr romantikus komédiával jelentkezett, ezúttal nem csupán főszereplőként, rendezőként is. A korábban szintén komédiákkal (A hűséges férfi, Két barát) kísérletező Garrel hősnője az ötvenes éveiben járó Sylvie (Anouk Grinberg), aki drámatanárnőként dolgozik egy börtönben. A nő itt ismeri meg élete szerelmét (Roschdy Zem – Mások gyerekei), aki hamarosan szabadul, ám Sylvie fia (Garrel) nem nézi jó szemmel a kilátásba helyezett frigyet. A francia sztárok felvonulását a filmben Noémie Merlant (Portré a lángoló fiatal lányról, Tár) és Emma Stone felbukkanása teszi még parádésabbá, szinte háttérbe is szorítva a legfontosabb kérdést, vajon a családban maradhat-e az ex-fegyenc férfi. 

Címlapkép: Belső biztonság