A Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert neve egybeforrt a C-vitaminnal, ám élete sokkal izgalmasabb volt, mint amilyennek egy tudós ember mindennapjait gondolnánk. 1943-ban, a II. világháború közepén Szent-Györgyi Isztambulba, a kémek fővárosába utazott, hogy felvegye a kapcsolatot a brit kémelhárítással, az MI-6-szel, és tárgyaljon velük egy esetleges magyar kiugrásról. „Magyarország sorsa volt a kezében" – fogalmazott Köbli Norbert, amikor új forgatókönyvéről kérdeztük.

Ugyanis Köbli júniusban befejezte Kémek városa című új forgatókönyvét, melyben Szent-Györgyi politikai szerepét írta meg játékfilmes formában. „15 éve foglalkoztat Szent-Györgyi Albert élete, írtam is belőle akkor egy forgatókönyv-kezdeményt. Szinte hihetetlen, hogy soha senki nem csinált filmet erről a kalandos életútról (leszámítva egy nyolcvanas évekbeli dokumentumfilmet)" – mondta nekünk Köbli, utalva Dénes Gábor 1984-ben bemutatott Psalmus Humanus című filmjére. 2017-ben egyébként az Atheneum kiadásában megjelen Wisinger István A Nobel-díjas kém című dokumentumregénye, melyben Szent-Györgyi kevésbé ismert oldalát mutatta be.

Köbli Norbert

Köbli a Filmhunak elmondta, hogy a Szent-Györgyi Albert élete nyomán készült filmterv fejlesztésben van, a nemrég elkészült első változatot támogatta korábban a Filmintézet, jelenleg a további döntést várják. „Nagyon szeretném, ha minél hamarabb nekiállhatnánk és leforgathatnánk, mert egy Indiana Jones- és James Bond-filmeket idéző, nagyon izgalmas történetről van szó" – emelte ki.

Köbli Norbert az utóbbi évek legismertebb történelmi filmes forgatókönyvírója itthon, az ő nevéhez fűződik többek közt A vizsga, az Örök tél, a Félvilág, A berni követ és az Apró mesék, legutóbb pedig A játszma című filmjét mutatták be Fazakas Péter rendezésében.

Címlapkép: Szent-Györgyi Albert