Idén sem telhet el a fesztivál nosztalgia nélkül: a Magyar Nemzeti Filmarchívum jóvoltából a Keménykalap és Krumpliorr felújított változata lesz látható pénteken, a vetítés előtt a szervezők stílusosan fagyival is megajándékozzák a vendégeket. Bácskai Lauró István filmje idén ünnepli 45. születésnapját. A hétvégén műsorra tűzik a Vízipók-csodapók-ot is, amit jövő héttől, gyönyörűen felújított verzióban, hagyományos moziforgalmazásban is el lehet csípni. A vetítés után Mikulás Ferenccel, a Kecskeméti Animációs Stúdió vezetőjével lesz beszélgetés, aki végigkísérte a kultikus sorozat készítését. A tavalyi bemutató után újra látható lesz nagyvásznon a Macskafogó, és rövidfilmes válogatás is vetítenek a magyar animáció két kiemelkedő alakja, Dargay Attila és Macskássy Gyula munkáiból.

Vizipók-csodapók (fotó: Cinemira)

Ahogy tavaly is, a nemzetközi rajzfilmes blokkok most is korcsoportok szerint lettek szétválogatva. A 4-7 éveseknek szóló válogatásban többek közt hazai gyártású animációs sorozatok egy-egy része is látható lesz, például Szederkényi Bella Ahány király, annyi mese című sorozatából, a Hoppi mesék-ből vagy Jurik Kristóf Egy kupac kufli-jából. Halasi Bálint Hídmester és Molnár Eszter Tündérek a budai hegyekben című kisfilmjét is műsorra tűzik, amelyek a MOME és a We Love Budapest közös projektjeként készültek.

A 7+-os válogatásban is szép számmal akad hazai néznivaló: vetítik a Hajótöröttek-et Szeiler Péter rendezésében, Gelley Bálint Átjáró másvárosba és Horváth Mária Cigánymesék: Hogyan lett az ember című sorozatainak egy-egy részét. M. Tóth Géza Gyufák című stop-motion animációs kisfilmje a kiskamaszoknak készült válogatásban tűnik majd fel, Jurdi Leila, a Színház és Filmművészeti Egyetem rendező-szakának hallgatója pedig Kicsi csípős című kisfilmjében mutatja be egy Magyarországon élő 8 éves kínai kislány kalandjait. Külön válogatást szentelnek a MOME Anim elmúlt éveiben készült kisfilmekből - köztük van az óriási nemzetközi sikereket és Oscar-kvalifikációs díjat is elnyert Hugo Bumfeldt is.

Kicsi csípős (fotó: Cinemira)

A rövidek mellett újra nagyvásznon lesz látható Berg Judit nagysikerű könyvsorozatából készült Lengemesék 2 - Tél a nádtengeren című gyerekfilm, amiben a tópart értékeit őrző, kis zöld lengék kalandjai folytatódnak. A filmről itt írtunk a téli bemutató idején.

A filmek mellett a gyerekeknek és gyerekfilmekkel foglalkozó filmeseknek is bőven akad program. Népszerű gyerek- és ifjúsági könyvek íróival tartanak beszélgetést péntek délután, ahol akár szembejöhet egy következő kis- vagy egészestés film története is. Utána filmszakmai szempontból kezdik el vizsgálni a gyerekfilmeket: az Európai Gyerekfilm Szövetség főtitkára, Felix Vanginderhuysen, és az egyik legnagyobb európai gyerekfilmfesztivál, az amszterdami CineKid vezetője, Erik Tijman is előadást tart a Filmalap és a Cinemira közös Fast Forward beszélgetésén. Mindemellett a fesztivál mindhárom napján dizájn vásár, virtuális valóság-sarok és workshopok szórakoztatják majd a kicsiket és nagyokat.