Kapcsolódó anyagok

A Macskafogó után tizennyolc évet kellett várni a következő egész estés magyar rajzfilmre. A Nyócker után azonban úgy tűnik, nem kell újabb dekádokat kibekkelniük a hazai animáció szerelmeseinek. Ha minden igaz, jövöre több egész estés rajzfilm indul el. Az Anifest3 közönsége péntek délután Gauder Áron és Novák Erik, valamint Péterffy Zsófia filmtervéről szerezhetett bővebb ismereteket.

A viking saga

Gauder Áron és Novák Erik új terve ambiciózus vállalkozásnak ígérkezik: Egill munkacímű projektjük egy X. századi izlandi történet feldolgozása lesz. Gauder Áron, a Nyócker rendezője elmondta: a film alapötlete egy viking sagán alapul, és a nézők egy valóságos történelmi személy, Egill Skallagrimson kalandjait izgulhatják majd végig. Bár a film most is közös szellemi munka eredménye lesz, Novák Erik, producer hozzáfűzte, hogy amíg a Nyócker-be ő „rángatta bele” annak idején Gaudert, az Egill esetében pont fordított a helyzet: először Gauder fedezte fel magának a viking-sagát (amely egyike annak a két izlandi sagának, amelyet a több száz közül magyarra lefordítottak), majd hamarosan Novák Eriket is megnyerte filmtervének.
 
Hogy a leendő nézőket is megnyerje a készülő filmnek, Gauder Áron pár érdekességet megosztott a viking Egill személyével kapcsolatban. Így például a fórum résztvevői megtudhatták, hogy a költő és kalandor Egill csak azért tért meg és vette fel a keresztséget, mert abban az időben a szigetre látogató misszionáriusok pár arannyal segítették a hezitálókat döntésükben. Gauder a szórakoztató történetekkel kapcsolatban elmondta, az Egill-sztori megfilmesítésének egyik nehézsége éppen az, hogy a szép kort megért viking életéből úgy kell kiragadniuk a legszórakoztatóbb momentumokat, hogy közben kerek történetet alkossanak, és beleférjenek a lehetőségek adta időkeretbe is.

Az Egill karakterének figuratervére épülő demófilm megtekintése után az érdeklődők még azt is megtudhatták, hogy a filmnek konkrét költségvetése még nincs, az alkotók egyelőre csak az MMK-nál a Nyócker után megpályázható 50 millió forintos normatív támogatásban biztosak. Emellett a nemzetközi produkciós partnerek köre is körvonalazódni látszik. Mindazonáltal, egyelőre, megjósolhatatlan, hogy mikorra készül majd el az Egill.

Bíbor 3D

A program másik meghívott filmterve a Bíbor gyöngyök pora volt, amely a Kalózok szeretője című festményanimációért Velencében díjazott Péterffy Zsófia első egész estés rajzfilmje lesz. A Bíbor gyöngyök ráadásul 3D animációs technikával készül majd, amely az eddig főként festményanimációval foglalkozó Péterffynek vadonatúj technikát jelent.

A Bíbor gyöngyök pora a szeretetről fog szólni, pontosabban arról, hogy a szeretet ereje képes megváltoztatni a világot. Mindez egy sajátos családi mozi, egy kvázi road-movie keretében.

Péterffy Zsófia elmondta, a film szinopszisa szeptemberre készült el, a szinopszis után - produceri kérésre - készített egy rövid demófilmet, amelyet a fórum közönségének is megmutatott. A forgatókönyv – a tervek szerint – jövőre, a kész film három év alatt készül el. A film tervezett költségvetése 1,4 milliárd forint, ekkora büdzséhez természetesen külföldi partnerekre is szükség lesz.