David Lowery (Úriember revolverrel, Kísértettörténet, Elliot, a sárkány) The Green Knightknight című új filmjének alapja egy 14. századi, Artúr-mondakörbe tartozó verses lovagregény, a Sir Gaiwan és a Zöld lovag. A történet szerint Camelotba érkezik egy rejtélyes, tetőtől talpig zöld színű, óriási termetű harcos, és ajánlatot tesz Artúr királynak és lovagjainak, hogy bárki csapást mérhet rá. Ha nem sikerül, 1 év és 1 nap múlva viszonozni fogja. Artúr király legfiatalabb lovagja és unokaöccse, a forrófejű Sir Gaiwan meg is próbálkozik vele, de ahogy a trailerben is látjuk, egy főlecsapás még nem jelenti a Zöld Lovag végét, így 1 év és 1 nap múlva viszonozni fogja azt.

A trailerből látszik, hogy nem egy szokványos kalandfilm, "a jó legyőzi a gonoszt" mese, vagy egy véres szörnyhorror lesz, hanem a lovagi erényekre épülő fejlődéstörténet, amiben Sir Gaiwan csodás testi-lelki próbák sorát állja ki, mindezt lenyűgözően fantasztikus tájakon és bizarrnak tűnő szerzetek társaságában.

 

Az Artúr-legendárium kedvelt témája a filmesnek, a legnagyobb becsben tartott feldolgozást John Boorman rendező készítette el 1981-ben (Excalibur), legutóbb Guy Ritchie nyúlt hozzá felemás eredménnyel (Arthur király – A kard legendája), minden esély megvan rá, hogy Lowery minden eddigi adaptációt felülmúl The Green Knight-tal.

A film forgatókönyvét is a rendező, David Lowery írta, főszerepben a Gettómilliomossal sztárrá vált Dev Patelt láthatjuk, a Zöld Lovagot a fantasy- és horrorfilmekben jártas Ralph Ineson játssza (A boszorkány, A Vadász és a Jégkirálynő, Csernobil), de feltűnik a filmben Alicia Vikander, Joel Edgerton, Erin Kellyman és Sean Harris is. A film gyártója az A24 stúdió, akiktől olyan zseniális horrorfilmeket láthattunk már, mint A boszorkány, az Örökség és a Fehér éjszakák.

The Green Knightot eredetileg tavaly májusban mutatták volna be, de a járvány miatt ezt elhalasztották. Most úgy néz ki, hogy július 30-án kerül a mozikba Amerikában, magyar bemutatóról egyelőre nem tudni.

Forrás: The Playlist