A Fingernails (Körmök) történetében egy olyan tesztet találnak fel, amely azt méri, hogy a párok valóban szerelmesek-e egymásba. A párok megsegítésére szerelmi intézetek nyílnak, itt kezd el dolgozni Anna (Jessie Buckley), aki szkeptikus a pozitív eredményt illetően, amit még a régi párjával kapott. Az intézetben Trevor (Riz Ahmed), a titokzatos és elhivatott oktató asszisztense lesz. 

Az elveszett lányért frissen Oscar-jelölt Jessie Buckley és A metál csendjéért 2018-ban jelölt Riz Ahmed párosa játssza a főszerepet ebben a különös történetben. Buckley az utóbbi évek egyik legizgalmasabb színésznője, forgatott filmet Charlie Kaufmannal (A befejezésen gondolkodom), feltűnt a Fargo-sorozatban, legközelebb pedig Alex Garland Men című horrorjának főszerepében lesz látható, a film premierjét a cannes-i Rendezők kéthete szekcióban tartják. Szintén idén érkezik Sarah Polley Women Talking című filmje, amiben többek közt Rooney Mara, Frances McDormand és Claire Foy lesznek Buckley partnerei.

Riz Ahmed az idei Oscaron a rövidfilmes kategóriában állhatott színpadra, a legjobb élőszereplős rövidfilm díját elnyerő The Long Goodbye főszereplője és társírójaként. A brit-pakisztáni színész lett ezzel az első muszlim vallású személy, aki átvehette a rövidfilmes Oscart. Riz MC néven rapperként is tevékenykedik.

Riz Ahmed és Aneil Karia a The Long Goodbye Oscar-díjával idén márciusban

A Fingernails története jól beilleszkedik a görög új hullám (becenevén 'furcsa görög hullám') szürreális vonulatába. Christos Nikou az Almák című filmjével 2020-ban mutatkozott be Velencében, a filmet itthon a tavalyi Cinefest versenyprogramjában vetítették, jelenleg pedig az HBO Max műsorán látható. Nikoutól nem áll messze a hullám jeles képviselőinek stílusa, Yorgos Lanthimos (A homár, A szent szarvas meggyilkolása, A kedvenc) Kutyafog című filmjében rendezőasszisztensként dolgozott. 

Az Almák történetében egy világjárvány egyik tünete a hirtelen emlékezetvesztés. Ennek lesz az áldozata Aris, akinek egy rehabilitációs központban próbálják újratervezni az elveszett identitását, különböző hétköznapi rutinok irányított és dokumentált követésével. Az újrakezdés szürreális, orvosok által irányított folyamattá válik. Úgy tűnik az intézetek szürreális világa magával ragadta a görög rendezőt, kíváncsian várjuk, hogyan gondolkodik a szerelem működéséről.

Forrás: Deadline