Eddigi filmjei a múltba tekintenek vissza: készített dokumentumfilmet a Nagy Imrét halálra ítélő vérbíróról, rendezett rövidfilmet egy holokauszt-túlélőről, aki találkozik az őt bevagonírozó egykori csendőrről, A besúgó pedig 1985-ben játszódik, és a kollégiumok szűk tereiben formálódó demokratikus ellenzék világába repít el. Ő mégis úgy érzi, hogy előre tekint, de szerinte ezt úgy érdemes megtenni, ha közben levonjuk a múlt konzekvenciáit. Azt is hozzátéve, hogy őt mindig is érdekelte a magyar történelem, és „amikor az ember ír, nem tud mást tenni, mint hogy azokról a témákról írni, amelyek mélyen foglalkoztatják őt.”

Elborzad attól, hogy szét van szabdalva a család különböző képernyők által. „Ha a besúgó el tudná érni, hogy ismét egy képernyő előtt üljön a család, akkor nagyon boldog lenne a lelkem.” De mielőtt még belevágtunk volna a sorozat kitárgyalásába, egészen a gyerekkorig visszamentünk, hogy megfejtsük, miért van rákattanva Szentgyörgyi a szocializmusra, és arra is kíváncsiak voltunk, hogyan dolgozza fel a hirtelen jött sikert, és hogy ezt mennyire tudja be ezt a szerencsének. Céltudatosságát remekül példázza, hogy még csak most debütált a sorozat az HBO-n, de elmondása szerint „több sakklépéssel előre gondolkodik”, és azt tervezi, mi lesz A besúgó után.

Thuróczy Szabolcs és Szentgyörgyi Bálint / Forrás: HBO Max

Kérdeztük az első filmes élményeiről, és arról is, mennyire tartja általános receptnek az életútját: Bálint nem járt filmes iskolákba, forgatásokon sajátította el a szakma csínját-bínját, a Veszettek című filmben például kopaszra borotvált statisztaként dolgozott. Úgy véli, újból és újból ki kell lépni a komfortzónánkból, veszélyhelyzeteket kell felvállalni, és akkor tanulhatunk a legtöbbet.

Sufni körülmények között forgatta le A besúgó pilot epizódját, majd különböző csatornáknál házalt vele. Az HBO hívta vissza őt, és a sikeres tárgyalás kulcsára így emlékezett vissza: „Az elhivatottság bizalmat inspirál”. Fontosnak tartja azt is, írni kell, „legyen ott faltól a falig a forgatókönyv”. A tárgyalás következő állomásáról is mesélt, hogyan érte el azt, hogy ő is legyen a rendezője A besúgónak. Szerinte minden létező kérdésre meg kell próbálni előre felkészülni. Ő a Vérmezőt ajánlja gyakorláshoz, kevesen vannak, akár beszélhetünk is magunkban.

Kíváncsiak voltunk, tudatában volt-e annak a trendnek, hogy a régiónkban több sorozat is műfaji keretek között dolgozta fel a kommunista múltat. „Nagyon személyes Száva Zsolt” – árulta el a Patkós Márton által alakított lánglelkű ellenzéki vezérről, akiben könnyű felfedezni az fiatalkori Orbán Viktort. Természetesen megkérdeztük, mennyire ért egyet ezzel a párhuzammal, és arról is beszélgettünk, vajon köthető-e bármelyik jelenlegi politikai oldalhoz a sorozat eszmeisége.

Szőke Abigél mellett / Forrás: HBO Max

„Könnyen megy számomra, hogy önazonosan vezessek embereket nagyon fiatal koromtól. Egyfajta gyökértelenségben nőttem fel, ahogyan állandóan költöztünk, és nagyon erős vágy alakult ki bennem, hogy nyomot hagyjak” – sorolta, mit rakott Száva karakterébe a saját személyiségéből, hozzátéve, hogy egy teljesen tudatos játék volt a részéről, hogy ugyan nem azonosíthatóak be egyértelműen, de a korszak jelentős személyiségei átszivárognak a sorozat karakterein.

Szóba került a velünk élő Kádár-rendszer, és hogy miképpen lehetne túllépni a múltból megmaradt reflexeken, vitatkoztunk arról, hogy mennyire érdemes magyarázni az államszocializmust egy sorozatban. Kiderült, hogy ami egyeseknek didaktikusnak hathat, az másoknak A besúgó egyik legemlékezetesebb része.

Váradi Gergely oldalán / Forrás: HBO Max

Hogyan segíthet elő egy generációváltást A besúgó? Mit szól ahhoz, hogy a sorozatban is elhangzó „Ruszkik haza” rigmus új értelmet kapott az ukrajnai háború miatt? Hogy kerül egy 1985-ben játszódó sorozatba a Mayberian Sanskülotts 2013-ban kiadott száma, az Akarat? Még számos szempontból megvizsgáltuk a sorozatot, szóba került a látványvilág, a nyolcvanas évek újrateremtése, a kocka Ladák és a Méhes Mariettaként éneklő Szőke Abigél, akiről az a véleménye Bálintnak, hogy bármit és bárkit el tudna játszani. Aki esetleg aggódna, hogy egy idegesítő cliffhangerrel lesz vége az első évadnak, annak megnyugtató választ adott a rendező, és a lehetséges második évadra is rákérdeztünk.

A podcast meghallgatható a lenti lejátszóra kattintva, fent van az Anchor, a Spotify, az Apple és a Mixcloud oldalán, illetve más népszerű podcast-alkalmazásokban is elérhető.  

Menetrend:

 • 0:00 Előre vagy hátra megy Szentgyörgyi Bálint?
 • 03:45 Családtörténet és miskolci szál
 • 06:17 A siker kapujában és a szerencse szerepe
 • 12:15 Első filmes élmények
 • 18:00 Filmes iskola nélkül is célt lehet érni
 • 25:45 Tárgyalás az HBO-nál
 • 30:15 Pilot stábjából mennyien maradtak a sorozatban?
 • 33:45 A kommunizmus feldolgozása egy sorozatban
 • 35:42 Hogy jön ide Orbán Viktor?
 • 39:25 Ez egy jobboldali vagy baloldali sorozat?
 • 44:45 A Fidesz-alapítók mítosza
 • 48:00 Szocializmus kezdőknek
 • 53:45 Politikai megosztottság A besúgó forgatásán
 • 56:15 Mennyire egyszerű újrateremteni a nyolcvanas éveket?
 • 1:04:25 Együttműködés Mátyássy Áronnal és Miklauzic Bencével
 • 1:07:00 Mayberian Sanskülotts és Szőke Abigél
 • 1:11:00 Az első évad befejezése és folytatás
 • 1:14:00 Darálás és újranézés