A kézzel rajzolt, lélegzetelállítóan gyönyörű animációs film az indián teremtéstörténetet meséli el, amelyben az állatokkal benépesített, folyton alakuló mitikus világban az első teremtmények keresik a helyüket. A Minden a rokonom történetében jelen és múlt összekapcsolódik: a napjainkban játszódó jelenetekben az olajvezetékek lefektetése ellen küzdenek az otthonukat féltő őslakos indiánok. A szülőföldjük megtartásáért békés harcukat vívó nép vezetője meséli el az ősi mítoszt, ami új nézőpontból mutatja meg a sorsára váró törzs helyzetét és útmutatóul szolgál.

A filmben megjelenített teremtésmítosz mágikus világa a múltat hívja segítségül a jelen megértésére. A Minden a rokonom története rávilágít, hogy az összes élőlény a rokonunk, együtt, harmóniában kell élnünk ezen a bolygón.

A rendező, a Nyócker! című filmjéért számos rangos trófeával, köztük az Annecy fődíjjal kitüntetett Gauder Áron elmondta, hogy „az indiánok gazdag kultúrájának még vannak felfedezetlen kincsei, amelyeket érdemes megmutatni az embereknek. Ezek közül dolgozunk most fel egy csodálatos történetet.” Gauder Áron elárulta, hogy a filmet a síksági indián világ, kultúra ihlette, hiszen gyerekkorában, amikor Batman még sehol sem volt, akkor minden fiú indián vagy cowboy akart lenni, és akkor még Gojkó Mitic filmekből és Karl May regényeiből ismerték a vadnyugatot.

 

Kora gyerekkorom óta szeretek a természetben lenni, mert megunhatatlan élmények forrása. Távol a város zajától lassan kialakul az emberben egy mély tisztelet, és csodálat az élet minden formája iránt. Az erdőben sátorozni, állatok nyomát követni, íjat készíteni jobb, mint a mobilon lógni. A sápadtarcúak lassan teljesen kirekesztik magukat ebből a csodából, és helyette a virtuális világba menekülnek, önként sétálva be a mátrixba.” – mesélte Gauder Áron és kiemelte, hogy „ebben a teremtéstörténetben az állatok és növények egyenrangúak az emberrel és az indiánok pontosan értik, amit mi még csak most pedzegetünk, hogy a föld él, és minden élőlénynek ugyanannyi joga van itt lenni, mint nekünk.

Az alkotó szerint a film legnagyobb vállalása, hogy kiutat kínáljon, ami visszavezet bennünket az élet csodájába. „A Minden a rokonom nem pusztán egy eddig sosem hallott teremtéstörténet, hanem a sokszínűség és a fenntarthatóság megőrzése kapcsán mindannyiunkat érintő kérdésekhez ad kapaszkodót az indiánok fantasztikus tudásán és bölcsességén keresztül. A földünk maga a paradicsom, amit lassan tönkre teszünk, ha ezt megértjük, együtt még megmenthetjük.” – nyilatkozta a rendező.

 

A Minden a rokonom forgatókönyvét Gauder Áron Bereményi Gézával közösen írta, az animációs rendező Baumgartner Zsolt. A producer Temple Réka, a gyártó a Cinemon Entertainment. A Nemzeti Filmintézet támogatásával készülő Minden a rokonom tervezett mozibemutatója 2023 eleje. 

Forrás: NFI