Kis Hajni visszatérő rendező a fesztiválon, Last Call című kisfilmjével a CineNewWave szekció díját nyerte el 2018-ban. Az idei CineFest immár első egészestés filmjét vetíti: a Külön falka magyar díszbemutatóját a fesztiválon tartják, a szeptember 30-ai országos bemutatója előtt. A film nemzetközi premiere az 55. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál első és második filmeket beválogató East of the West szekcióban lesz. 

A részben személyes élményeken alapuló film egy szívszorító apa-lánya kapcsolatot mesél el. A tizenkét éves Niki (Horváth Zorka) nagyszüleivel él, akik nem tudják kordában tartani a vadóc, az iskolában nehezen beilleszkedő gyereket. Amikor Niki megtudja, hogy édesapját, Tibort kiengedték a börtönből, minden tiltás ellenére felkeresi a férfit. Tibor (Dietz Gusztáv) kidobóként dolgozik a budapesti éjszakában. Magának való alkat, erőszakos természete miatt állandó harcban áll a környezetével. Sötét múltja és egy családi titok miatt kerüli a lányával való találkozást, de Nikit nehezebb lerázni, mint gondolta. A két kívülálló lassan közeledni kezd egymáshoz, de minden az ellen szól, hogy a család egyesülhessen.

Horváth Zorka a Külön falkában / Forrás: CineFest

A Külön falka író-rendezője Kis Hajni, társírója Szántó Fanni, a film operatőre Nyoszoli Ákos, a látványtervező Nyitrai Anna, vágó Gorácz Vanda, a zenét Borsos Oleg zeneszerző készítette. A filmet a Proton Cinema a szlovák MPhilms-szel és a Visionteam L.O-val koprodukcióban, a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában gyártotta, producere Berkes Júlia és Zachar Balázs, koproducere Prikler Mátyás és Zora Jaurová, executive producere Petrányi Viktória.

Fazekas Máté Bence szintén szerepelt 2018-ban a CineNewWave szekcióban az Apám szíve etűdjével. A Kilakoltatás című dramedy-je világpremierként érkezik a 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválra, mozis forgalmazása 2022-ben várható.

Orosz Ákos és Láng Annamária a Kilakoltatásban / Forrás: CineFest

A megtörtént események által ihletett mű egy nem mindennapi kilakoltatás története egy napba sűrítve. Richárd (Orosz Ákos), az elszánt bírósági végrehajtó-tanonc új feladata: élete első kilakoltatásán a Zrínyi utca egyik kertes házában lakó idős nénit kell kiköltöztetnie. Ilona néninek viszont esze ágában sincs elhagynia szeretett házát, heroikus küzdelmet folytat és mindent eszközt bevet, hogy meggátolja a kilakoltatást. Sőt, még pár aktivista is felbukkan a helyszínen, élőláncot alkotva próbálják menteni a néni kis házba sűrített életét. De Richárd eltökélt és mindent megtesz annak érdekében, hogy a kitűzött célt végre hajtsa. „Segítségére” van a rendőrség, a tűzoltók, a néni falkányi kutyájához jól értő sintér, az állatkerti dolgozók, és a túsztárgyalók.

A Kilakoltatás további szerepeiben olyan színészek láthatóak, mint Nagy Mari, Mészáros Blanka, Láng Annamária, Znamenák István és Péterfy Bori. A film rendezője és forgatókönyvírója Fazekas Máté, operatőre Tóth Evelin Judit, a látványtervező Torma Mária, a jelmeztervező Nagy Adrienna, a vágó Rudas Mariann, producerei Fülöp Péter, Osváth Gábor és Romwalter Judit. Forgatási riportunk itt olvasható.

Orosz Ákos

Mindkét film az NFI Inkubátor Programjának keretében készült. Enyedi Ildikó szerelmi drámája, A feleségem története szintén Miskolcon tartja a hazai díszbemutatóját.

Forrás: CineFest / Címlapfotó: Külön falka (Dietz Gusztáv)