A szeptember 13. és 18. között zajló Budapesti Klasszikus Film Maratonon a Nemzeti Filmintézet szervezésében olyan felújított alkotások és filmritkaságok láthatók, amelyeket kizárólag a Maraton keretében tekinthet meg a közönség nagyvásznon. A világ filmarchívumainak kincsei mellett idén négy, legendás mozifilm – a Macskafogó, a Szelíd motorosok, a Szárnyas fejvadász és Kertész Mihály A tolonc című alkotása – a Bazilika előtt, a Szent István téren ingyenesen megtekinthető.

A V. kerület lakosainak 150 foglalt helyet biztosítanak a szervezők az ingyenes szabadtéri vetítésekre, a Toldi moziban látható filmekre pedig az ötödik kerületi lakosok szintén ingyenesen, regisztráció ellenében kaphatnak jegyet a vetítés napján a Toldi moziban található információs pultnál a szabad helyek erejéig.

A diákoknak és tanároknak a szervezők 2000 ingyenes akkreditációs karszalagot biztosítanak, melyek a Budapesti Klasszikus Film Maraton összes vetítésére érvényesek.

A nagyközönség számára a vetítéseknek otthont adó Uránia Filmszínházban, a Francia Intézetben és a Toldi Moziban online és személyesen, valamint a fesztivál honlapján, az egyes filmek oldalára kattintva is lehetséges a jegyvásárlás. A kedvezményes jegyár minden helyszínen egységesen 500 Ft, míg a szabadtéri vetítések ingyenesek.

A fesztivál teljes programját itt lehet böngészni. 

Forrás: NFI / Címlapkép: Az oroszlán ugrani készül / Forrás: NFI - Filmarchívum