A sorozat a Saint Amour című vígjátékkal indul útjára, amelynek két főszerepelője Franciaország borvidékeit járja be: a szőlőtőkék között Gérard Depardieu elemében van, Benoît Poelvoorde pedig hozza szokásos nagyszerű formáját. A számos érzékre ható film után a Le Gourmet de Bordeaux ínyenc bolt tart borkóstolót. Léa Mysius Cannes-ban az SACD díjával kitüntetett, Ava című alkotása egy fiatal lány történetét meséli el – hatásosan, érzékien, sablonoktól mentesen –, aki megtudja, hogy hamarosan elveszíti a látását. Georges Franju korai (1959) sci-fi-horrorja, a Szemek arc nélkül pedig Almodóvart előlegezi, Pierre Brasseur fantasztikus alakításával.

Szemek arc nélkül

A tapintás sem adott mindenkinek: A levágott kezű lány meséjének költői feldolgozása az annecyi animációs filmfesztivál egyik díjnyertes alkotása: a Grimm fivérek hősnője ugyan megmenekül, de a kezével fizet érte. Bergson szerint a látással vagy a tapintással a tér három dimenziója megragadható – de van egy negyedik is, az idő, ezt nyithatja meg előttünk az emlékezet. Jean-Paul Rouve édes-bús, Emlékek című filmje Michel Blanc-nal a főszerepben arra igyekszik rávezetni mindannyiunkat, milyen hasznos érzékszervünk is az emlékezet. Ezt támasztja alá Sylvain Chaumet fordulatos vígjátéka, az Attila Marcel is, amelyben az ifjú Paul tudata mélyéről egy különleges teafőzet és némi sütemény, vagyis az ízlelés segítségével bukkannak elő végül a gyermekkor képei.

Bélier család

Az idei cannes-i versenyprogram egy másik darabját, François Ozon legújabb, műfajilag ismét besorolhatatlan filmjét szintén premier előtt vetítjük. A Dupla szerető sztorija a kétértelműségre, a látásmódok különbözőségére épül, a rendezőtől már megszokott fekete humorral. Tom Tykwer koprodukcióban készült filmje, a Parfüm: egy gyilkos története csupán csak a ráhangolódás lesz, mely után Zólyomi Zsolt parfümőr vezeti be a közönséget az illatok világába. A XVIII. században játszódó történetet mégsem érdemes kihagyni, egyrészt a hátborzongató bűntettek, másrészt Dustin Hoffman játéka miatt. A Bélier család, amely az utóbbi évek legkedvesebb francia vígjátéka, komoly emberi dilemmát vet fel. Paula boldogan él siketnéma szüleivel és szintén siketnéma öccsével, de velük ellentétben ő tökéletesen hall és beszél, sőt, csodálatosan énekel. A filmben nyújtott alakításáért Louane Emera 2015-ben megkapta a legjobb pályakezdő színésznőnek járó César-díjat. A hét héten át zajló programból ezúttal sem maradhat ki a tematikus rövidfilm-összeállítás, a tizenegy alkotásból álló blokkra október 5-én kerül sor.

A Francia Intézet a filmeket eredeti nyelven, angol vagy magyar felirattal mutatja be, a vetítések többsége ingyenes.

További információ a Budapesti Francia Intézet hivatalos oldalán és a Facebookon található.

Borítókép: François Ozon - Dupla szerető