Egyszerű vonalvezetésű, megfontolt, szemlélődő film A csendes lány, melynek a szerteágazó gyermekkori traumák, az elhanyagolás, a bántalmazás, kirekesztettség finoman ábrázolt témáin túl a gyermeki szemszög és szubjektivitás a fő kiindulópontja” – jellemeztük kritikánkban Colm Bairéad alkotását, ami a Legjobb Idegennyelvű Film kategóriájában versenyzett idén az Oscar-díjért, mától pedig végre országszerte látható a művészmozik műsorán.

Cáit mindössze tízéves, csendes kislány, aki hányattatott körülmények között nő fel. Örökké kimerült és ismét terhes édesanyjának a sok gyerek mellett nem jut ideje rá, alkoholista, hirtelen haragú apja pedig inkább jobb, ha nem foglalkozik vele. A család úgy dönt, a legjobb lesz mindenkinek, ha Cáit-et a nyárra rokonokhoz adja. A gyerektelen párnál egészen új világ tárul fel a kislány előtt. Az idilli, zöld környezetében egy idő után Cáit megnyílik, végül fény derül arra a titokra is, amit újdonsült nevelői elrejtenének előle.

A csendes lány főszereplői Catherine Clinch, Carrie Crowley, Andrew Bennett, Michael Patric és Kate Nic Chonaonaigh, rendezője Colm Bairéad. A filmet az Oscar-jelölés mellett a 2022-es Berlinale Generation Kplus nagydíjában részesítették, Kate McCullough operatőri munkáját pedig Európai Filmdíjjal ismerte el az Európai Filmakadémia.

Drukkoltam neki, hogy abba a családba kerüljön, ahol odafigyelnek rá. Nem tudom, mi a realitás, nem ismerem az írországi törvényeket, jogszabályokat, de nyilván már fejben lejátszottam, hogy mit lehetne csinálni, ha ez az eset Magyarországon történne. Nálunk a családba fogadás intézményének keretében kerülhetne ahhoz a családhoz, akik olyan jól szerették őt” – a filmről nemrég Gyurkó Szilvia gyermekjogi aktivista, a Hintalovon Alapítvány vezetője és Veiszer Alinda beszélgetett a Mozinet Filmnapok keretében, az eseményről szóló beszámolónk itt olvasható.

A csendes lányt játszó mozik listáját itt találod meg.

A cikk a Mozinettel együttműködésben született.