A film nemzetközi premierje Oroszországban a Moscow Shorts International Short Film Festiválon volt, ahol a júliusi válogatón megnyerte a legjobb filmnek és a legjobb operatőri munkának járó díjat, és ezzel kvalifikálta magát az évente megrendezett döntőbe. Az Otthon Budapesten először szeptember 21-én lesz látható az Art+ Cinemában.

Képkocka az Otthon című filmből (fotó: Dasha Koroleva)

A film főhőse egy fiatal nő, Maria, aki a gyermekkori házához érkezik, hogy előkészítse az eladáshoz, és hogy eltöltsön némi időt ezen a félig elhagyatott helyen, ami valaha sokat jelentett számára. Azonban ahogy feljönnek az emlékei, békés elszigeteltsége rémálmok és hallucinációk sorozatába csap át. A hely elhagyása lenne a legésszerűbb megoldás, azonban Maria marad, mivel tudja, ezúttal muszáj elérnie a legvégső megoldáshoz. A házban szembe kell néznie fiatal önmagával – egy sebezhető, magányos kislánnyal, akit évekkel ezelőtt hátrahagyott, tagadva és háttérbe szorítva személyisége ezen részét.

A múlt sötét emlékei, félelmei és rögeszméi soha nem múlnak el - állítja a film. Bennünk élnek a megfelelő pillanatra várva, hogy kitörjenek. Egészen addig élhetünk egy látszólag boldog, rendezett életet, amíg szemtől szembe nem találjuk magunkat azzal, ami elől mindvégig menekültünk.

Dasha Koroleva az Otthon forgatásán (fotó: Sara Mosa)

Dasha Koroleva rendező a Moszkvai Állami Egyetem (MGU) médiatudományok szakán végzett, 2015 óta él Magyarországon. Első rövidfilmjét, a Pogány Judit és Törőcsik Franciska főszereplésével készült Citromos Mignon-t beválogatták a Busho fesztiválra, valamint megnyerte a Women in Film díjat az Amerikai iFilm Fesztiválon. Az Otthon főszerepében a 10 éves Varga Júlia, valamint Levko Esztella látható. Az Operatőr Gajdics Dávid. A már összeszokott csapat idén nyáron ismét együtt dolgozott, új filmjükben többek között Lázár Kati, Mészáros Piroska és Berettyán Nándor vállalt szerepet.