Külön falka egy keményfejű, a börtönből frissen szabadult kidobó és 12 éves lányának a története, egy intenzív érzelmi hullámvasút két emberről, akik minden akadály ellenére utat találnak egymáshoz. A főszerepet két amatőr színész, a volt MMA-ketrecharcos Dietz Gusztáv és Horváth Zorka alakítják. A Külön falkát a tavalyi év legjobb magyar filmjének választottuk.

A bukaresti fesztivál a sokadik nemzetközi állomása a filmnek, a tallini Black Nights óta járt Prágában és Amszterdamban, Isztambulban Dietz Gusztávot díjazták, Kairóban pedig a film nyerte el a zsűri különdíját. A május 10. és 15. között futó, olaszországi Riviera Filmfesztiválon a nyitófilmként szerepelt. 

Az Európai Filmfesztivál az Európai Bizottság legrégebben futó és legsikeresebb kulturális programja Romániában: az Európai Bizottság küldöttsége kezdeményezte 1996-ban, Románia előcsatlakozási időszakában, az Európa-nap megünneplésének kreatív módjaként, bevonva az Európai Unió tagállamainak valamennyi nagykövetségét, kulturális intézetét és központját.

A 26. Európai Film Fesztivál / Forrás: Facebook

A rendezvény jelentős eseménnyé vált, és az évek során Románia más városaiba is eljutott (Iaşi, Temesvár, Craiova, Marosvásárhely, Brassó, Nagyszeben). Románia EU-csatlakozása után a fesztivált 2008-ban a Román Kulturális Intézet vette át. 

Kis Hajni filmjét tíz kategóriában jelölték a Magyar Mozgókép Díjra: legjobb játékfilm, legjobb elsőfilmes rendező, legjobb férfi főszereplő (Dietz Gusztáv), legjobb operatőr (Nyoszoli Ákos), legjobb forgatókönyv (Szántó Fanni, Kis Hajni), legjobb hangmérnök/hangmester (Dusán Kozák), legjobb zeneszerző (Borsos Oleg), legjobb vágó (Gorácz Vanda), legjobb jelmez (Giliga Ilka), és legjobb mellékszereplő (Andai Kati) kategóriájában.