A Minden, mindenhol, mindenkor kapta a legjobb film díját vasárnap este a Los Angeles-i Dolby Színházban a 95. Oscar-díjátadó gálán. A film producerének, Jonathan Wangnak Harrison Ford nyújtotta át az aranyszobrot.

Az este egyértelmű győztese Daniel Kwan és Daniel Scheinert akcióvígjátéka volt, amely szédületes humorával és látványvilágával felfrissítette a multiverzumos filmek formuláját, és a legjobb film mellett további hat Oscar nyert, a legjobb rendező, a legjobb női főszereplő, a legjobb férfi mellékszereplő, a legjobb női mellékszereplő, a legjobb forgatókönyv és a legjobb vágás díját.

A Danielsék az Oscar-történet harmadik olyan alkotópárosa, akik együtt nyerték el a legjobb rendezés díját. Korábban a Coen testvérek, és 1961-ben a West Side Storyt készítő Robert Wise és Jerome Robbins kapott együtt rendezői Oscart. A díjért versenyben volt Steven Spielbeg, A sziget szellemeit jegyző Martin McDonagh is, Todd Field (Tár) és Ruben Östlund (A szomorúság háromszöge) is.

 

Brendan Fraser

A malajziai Michelle Yeoh lett a legjobb női főszereplő, ő az első ázsiai színésznő, aki ebben a kategóriában elnyerte az Oscart. "Hölgyeim, ne hagyják, hogy bárki is azt mondja, már túl vannak a fénykorukon" – mondta a 60 éves Yeoh a közönség ovációja közepette. A legjobb színész Oscar-szobrát A bálnában nyújtott alakításáért a meghatott Brendan Fraser vehette át.

A Vietnamból származó, a legjobb férfi mellékszereplőnek választott Ke Huy Quan gyerekszínészként indult, a nyolcvanas években olyan nagysikerű produkciókban tűnt fel, mint az Indiana Jones és a Végzet temploma és a Kincsvadászok, de aztán több évtizedig nem volt látható színészként. Az 51 éves férfi az Oscar-szobrot megcsókolva felidézte, hogy története egy hajón kezdődött, megérkezése után egy évig élt menekülttáborban, és végül eljutott Hollywood legnagyobb színpadára. "Ez az amerikai álom" - lelkendezett. A legjobb női mellékszereplő díját is a Minden, mindenhol, mindenkor színésze, Jamie Lee Curtis kapta.

A kilenc díjra jelölt Nyugaton a helyzet változatlan végül négy kategóriában győzedelmeskedett, többek között a legjobb nemzetközi film díját érdemelte ki a német háborús film. A Top Gun: Maverick hiába volt versenyben hat kategóriában, végül be kellett érnie egyetlen szoborral, a legjobb hangért díjazták Tom Cruise akciófilmjét.

A legjobb filmes betétdal Oscarját az RRR című indiai film Naatu Naatu című száma kapta. A legjobb adaptált forgatókönyv díját Sarah Polley-nak, a Women Talking forgatókönyvíró-rendezőjének adták. 

A bebörtönzött orosz ellenzéki politikusról, Alekszej Navalnijról szóló Navalny kapta a legjobb dokumentumfilm Oscarját. Daniel Roher, a film rendezője Navalnijnak és a világ összes politikai foglyának ajánlotta a díjat. A színpadra lépő alkotók között Julija Navalnaja férjének üzenve azt mondta: arról álmodik, hogy egy nap kiszabadul, és hazájuk, Oroszország is szabad lesz. 

forrás: MTI