Szász János filmje egy lépéssel ismét közelebb került ahhoz, hogy elnyerje a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscart. Az amerikai filmakadémia pénteken tette közzé azt a kilences listát, amelyen a még versenyben lévő filmek szerepelnek, köztük A nagy füzet is. (Eredetileg 76 alkotást jelöltek a díjra.)

A listán az alábbi alkotások szerepelnek:

Belgium: Alabama és Monroe (rendező: Felix van Groeningen)
Bosznia-Hercegovina: Epizód egy vasgyűjtő életéből (r.: Danis Tanovic)
Dánia: A vadászat (r.: Thomas Vinterberg)
Hongkong: A nagymester (r.: Vong Kar-vaj)
Kambodzsa: A hiányzó kép (r.: Rithy Panh)
Magyarország: A nagy füzet (r.: Szász János)
Németország: Két élet (r.: Georg Maas)
Olaszország: A nagy szépség (r.: Paolo Sorrentino)
Palesztin Területek: Omar (r.: Hani Abu Asszad)

a-nagy-fuzet2

A kiválasztási procedúra következő fordulója január 16-án lesz, ekkor választják ki ugyanis a végső öt filmet. Legutóbb 1988-ban Szabó István Hanussen című filmje jutott el a jelölésig. Az Oscar-díjakat március 2-án adják át.

Szász János a magyar születésű svájci írónő, Kristóf Ágota negyven nyelven megjelent világhírű regényét, A nagy füzetet (Le grand cahier) vitte vászonra. A film a második világháború idején egy határszéli faluban a nagymamájuknál nevelkedő és a könyörtelen világban túlélni igyekvő ikerpár megrázó története.

A nagy füzet illusztris nemzetközi szereplőgárdát vonultat fel. A kilencedik nap és A bukás című német filmekből ismert Ulrich Matthes mellett a dán Ulrich Thomsen (Születésnap, Testvéred feleségét, Egy jobb világ, Ópium), Andorai Péter, Derzsi János, Bognár Gyöngyvér, Kovács Lajos és Tóth Orsi is szerepel az új Szász-filmben. A nagymama szerepében a Jászai Mari-díjas és Kossuth-díjas, Nemzet Színésze címmel kitüntetett Molnár Piroska látható. A filmet az Oscar-jelölt osztrák operatőr Christian Berger fényképezte, akinek kiváló munkásságát Michael Haneke rendezéseiből ismeri a közönség.

anagyfuzet 03 600

"A Witmann fiúk készítésekor olvastam először A nagy füzetet, és nagyon foglalkoztatott ennek a két gyereknek a sorsa, és hogy hogyan lehet ezt megcsinálni. Egy olyan filmet, amely alapvetően a háborúról szól, a háború mégis csak nagyon érintőlegesen van benne jelen. Alapvetően arról szól, hogy hogyan lehet megtanulni a háborút, amely az emberi gonoszság csimborasszója, és közben megismerni az ember természetét és belebújni a legpokolibb szerepekbe. Ezek a gyerekek rengeteg szörnyűséget csinálnak, gyilkolnak, áldozatokat szednek, mégis, ha különválasztod a tetteiket, azt érzed, hogy ezek megértésből, segítségből vagy éppen az igazságérzetükből következnek. Nagyon ridegnek tűnik a történet, de közben a sorok között van egy furcsa és nagyon erős érzelmi réteg. A legnagyobb kihívás, hogy ne engedd, hogy a néző meggyűlölje ezeket a gyerekeket, hogy velük együtt tudjon menni. Ez akkora kihívás, hogy érdemes filmet csinálni róla" - nyilatkozta a filmhunak korábban a rendező.

A nagy füzet (olvasd el kritikánkat) több nemzetközi filmfesztiválon szerepelt, júliusi nemzetközi premierje alkalmával elnyerte a Karlovy Vary filmfesztivál fődíját, a Kristály Glóbuszt is. Haifában elismerő oklevelet kapott, bemutatták az ausztráliai Adelaide-ben és a dél-koreai Puszani Nemzetközi Filmfesztiválon, valamint elnyerte a legjobb film, a legjobb színésznő és a legjobb színész díját a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon. Megkapta a franciaországi Les Arcs Európai Filmfesztiválon a diákzsűri díját is.

Olvasd el cikkeinket A nagy füzetről és Szász Jánosról is!