Szász János (Woyzeck, Witman fiúk, Ópium) a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával a magyar származású svájci írónő Agota Kristof negyven nyelven megjelent kultuszregényéből készült filmje, A nagy füzet (Le Grand Cahier) főszereplője egy tízéves ikerpár, Gyémánt László és András amatőrszínészek lenyűgöző alakításában. A film a második világháború idején egy határszéli faluban a nagymamájuknál nevelkedő és a könyörtelen világban túlélni igyekvő ikerpár megrázó története (kritikánkat olvasd el itt).

 molnárpiroska600


A nagy füzet illusztris nemzetközi szereplőgárdát vonultat fel. A kilencedik nap és A bukás című német filmekből ismert Ulrich Matthes mellett a dán Ulrich Thomsen (Születésnap, Testvéred feleségét, Egy jobb világ, Ópium), Andorai Péter, Derzsi János, Bognár Gyöngyvér, Kovács Lajos és Tóth Orsi is szerepel az új Szász-filmben. A nagymama szerepében a Jászai Mari-díjas és Kossuth-díjas, Nemzet Színésze címmel kitüntetett Molnár Piroska látható. A filmet az Oscar-jelölt osztrák operatőr Christian Berger fényképezte, akinek kiváló munkásságát Michael Haneke rendezéseiből ismeri a közönség. A Szász-film európai koprodukcióban készült a Hunnia Film Stúdió - magyar producere Sándor Pál - és a német Intuit Pictures gyártásában, az osztrák Amour Fou és a francia Dolce Vita Films részvételével az EU MEDIA Programja, az Eurimages és a kulturális államtitkárság támogatásával.

A nagy füzet nemzetközi premierje alkalmával elnyerte a Karlovy Vary filmfesztivál fődíját, a Kristály Glóbuszt, azóta világszerte a legrangosabb nemzetközi filmfesztiválok hívták meg programjukba. Szász János rendezése versenyben van a legjobb idegennyelvű film Oscar-díjáért, ugyanis rajta van azon a 9 külföldi filmet tartalmazó szűkített listán, amiből az Amerikai Filmakadémia tagjai választják ki hamarosan az 5 jelöltet.