Szeptember 17-20. között zajlik a Filmtekercs Egyesület Rendszerváltó Filmnapok elnevezésű rendezvénysorozata, amely a hazai történelem jelentős eseményének 30. évfordulóján filmekkel emlékszik vissza a sorsfordító történésekre. A program fő helyszíne az Art+ Cinema mozi, ami csütörtöktől vasárnapig minden nap két filmet vetít, az este 7 órai után pedig közönségtalálkozót tart.

A program csütörtökön a Rendszerváltás képekben című, eddig máshol nem vetített dokumentumfilmmel kezdődik, majd este héttől Fekete Ibolya Bolse vita című filmje érkezik, melyet a rendező részvételével közönségtalálkozó követ. Péntek délután Török Ferenc kultikus filmje, a Moszkva tér, azt követően pedig Almási Tamás Miénk a gyár című emlékezetes dokumentumfilmje kerül műsorra, ami után a rendező maga mesél alkotásáról.

Fekete Ibolya: Bolse Vita

Szombaton Schiffer Pál A Videoton sztori című filmje, este 19 órától Szalay Péter Nincs parancs! című premier dokumentumfilmje látható. Ez utóbbi egy német és egy magyar határőr történetét követi nyomon: egyikük az osztrák határnál, másikuk a berlini falnál teljesített szolgálatot azokban a történelmi napokban. A vetítés után Szalay Péter rendező, Dr. Hidas Ildikó dramaturg és Nagy László, az 1989-es Pán Európai Piknik főszervezője lesz a közönségtalálkozó vendége.

Vasárnap délután sokak kedvenc német vígjátéka, a Good bye, Lenin!, este pedig a rendszerváltás 20. évfordulójára készült szkeccsfilm, az East Side Stories kerül műsorra. Ez utóbbi vetítését követően Németh Gábor dramaturg, az eredeti ötlet gazdája mesél a film születéséről.

A rendezvény szombat délután ellátogat a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központba is, ahol a nézők a lengyel államférfiról szóló Walesa – A remény embere című film vetítésén és az azt követő beszélgetésen vehetnek részt.

Az Art+ Cinema vetítéseire a jegyár egységesen 800 forint, a kőbányai vetítés ingyenes. További részletek a filmekről és a meghívott vendégekről a rendszervalto.filmtekercs.hu oldalon és a Filmtekercs Facebook-oldalán olvashatnak az érdeklődők.

Forrás: Filmtekercs Egyesület / Borító: Nincs parancs!