Pálfi György (Hukkle, Taxidermia, Nem vagyok a barátod, Final Cut - Hölgyeim és Uraim!) legújabb játékfilmje, a Szabadesés a KMH Film és a Popfilm gyártásában, a dél-koreai Jeonjou International Film Festival, a francia Sciapode, a magyar Vision Team és az Origo Film Group koprodukciójában készült. A Szabadesés-ben egymás alatti hét emeleten elhelyezkedő lakások és lakóik nem mindennapi történeteit ismerhetjük meg. Furcsa történeteket, különös emberekről, amelynek a keretét egy szürreális zuhanás adja. Az idén januárban forgott film főszereplője Molnár Piroska, továbbá szerepel benne Tenki Réka, Trill Zsolt, Nagy Zsolt, Bordán Irén, Jordán Tamás, Hegedűs D. Géza, és Benedek Miklós is. (Olvasd el forgatási riportunkat!)

Pálfi György a zárógálán személyesen vette át a legjobb rendező díját és a zsűri különdíját is, utóbbi a rendezőt és Pusztai Ferenc producert együttesen illeti. Közép-Európa egyetlen A-kategóriás filmfesztiválján a versenyprogramban idén 12 játékfilm indult. Az ötfős nemzetközi zsűri elnöke Luis Miñarro spanyol rendező-producer volt.

 

A Szabadesés című rendhagyó film a fesztivál hivatalos díjai mellett a mintegy 1200 mozit tömörítő Europa Cinemas hálózat díját, az Europa Cinemas Label-t is elnyerte Karlovy Varyban. A díj, azontúl, hogy rangos szakmai elismerés, jelentős előnyt biztosít a film forgalmazásakor a hálózat mozijaiban. Az Europa Cinemas Label díjról moziüzemeltetőkből álló nemzetközi zsűri döntött.

"Öt éve a Nem vagyok a barátod című filmemet már egyszer beválogatták Karlovy Varyba, és akkor is nagyon örültem neki. Nem csak azért, mert A-kategóriás fesztivál, de régi, fontos, tradíciókkal rendelkező esemény. Úgy gondolom, hogy a Szabadesésnek és a hasonló kísérleti alkotásoknak azért is tesz jót egy ilyen kaliberű szereplés, mert a fesztivál rájuk irányítja a figyelmet, és így talán még több emberhez jutnak el. (...) Az, hogy a filmünk bekerült egy A-kategóriás fesztiválra, megerősített abban, hogy filmet csinálni jó dolog és érdemes." - nyilatkozta nekünk a rendező a fesztivál előtt. (Olvasd el a teljes interjút!)

A Szabadesés moziforgalmazója a Vertigo Média Kft., és szeptember 25-től lesz látható országszerte a hazai mozikban.

Az idei Karlovy Vary filmfesztivál programját három magyar játékfilm és egy rövidfilm premierje is gazdagította. A nemzetközi közönség Pálfi filmje mellett először láthatt Zomborácz Virág Utóélet (Olvasd el interjúnkat a rendezővel!) és Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan (Olvasd el a randezővel készített interjúnkat!), valamint Ferenczik Áron Miért vannak olyan messze a székek a HÉV-megállóban? című rövidfilmjét.