A közönségtalálkozóval egybekötött premiert szeptember 14-én tartják a miskolci Művészetek Házában. Az országos mozihálózatban szeptember 19-től látható Folyékony arany a CineFest dokumentumfilmes versenyszekciójában is szerepel. A tokaji aszú mintegy háromszáz évig a világ egyik legdrágább és legkeresettebb bora volt, XIV. Lajos, Viktória királynő, Nagy Péter cár, Goethe és Beethoven is rajongott érte. A két világháború, a filoxéra járvány és a kommunista rendszer kollektivizálása hatalmas pusztítást végzett a szőlőültetvényeken, és az aszú íze eltűnt a régi világgal együtt.

Almási Tamás filmje olyan kérdésekre keresi többek közt a választ, hogy a természet szeszélyeivel és a globális piac kihívásaival hadakozva sikerülhet-e visszaszerezni a tokaji aszú régi dicsőségét, vagy újjászülethet-e a régi, kedvelt ital. A filmben megszólalnak a Tokaj-hegyaljai borvidék elkötelezett borászai és a magyar borkultúra nagykövetei, mások mellett Szepsy István, a mádi Szepsy pincészet alapítója, Bacsó András, a Tokaj-Oremus pincészet igazgatója és Alkonyi László, az egykori Borbarát magazin és a Borigó főszerkesztője, aki jelenleg a tállyai Kaláka Pincészet tulajdonosa és borásza.

A Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező legújabb dokumentumfilmje a Filmalap támogatásával, az Éclipse Film gyártásában készült el. Operatőre Vízkelety Márton, producere Ugrin Julianna, kreatív producere Ditz Edit. A filmzenét Dés László Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zeneszerző komponálta, a vágó Hargittai László, forgalmazója a Vertigo Média.

Forrás: MTI