Spanyolország egyik legfontosabb filmfesztiválján, az 1956 óta megrendezésre kerülő 64. Valladolid Nemzetközi Filmfesztiválon a Meeting Point-ban versenyez az Eltörölni Frankot. Fabricius filmjének német premierje az 55. Hof Nemzetközi Filmfesztiválon lesz, mely 1967 óta Németország egyik fontos szerzői filmes mustrája. A fesztivál korábban olyan alkotókat látott vendégül, mint Wim Wenders, Mike Leigh, Jim Jarmusch, Werner Herzog, Rainer Werner Fassbinder vagy Atom Egoyan.

Fabricius első nagyjátékfilmjét meghívta az „A” kategóriás Tallinn Black Nights Film Festival (PÖFF), a térség egyik legfontosabb mustrája is, amelyet 1997 óta rendeznek meg az észt fővárosban. A tallinni filmfesztivál In Focus: Hungary programja a Nemzeti Filmintézet együttműködésével valósul meg. Az összesen 17 mozifilmet felvonultató válogatásban a közelmúlt legizgalmasabb alkotásai között lesz látható az Eltörölni Frankot. A fesztiválon korábban olyan alkotók mutatkoztak be, mint Aki Kaurismäki, Roy Andersson, Lukas Moodysson vagy Paolo Sorrentino.

A film versenyben lesz Stockholmban, a nagy presztízsű Stockholmi Nemzetközi Filmfesztiválon is, amelyet 1990 óta tartanak meg a svéd fővárosban. Fabricius filmje továbbá a Golden Alexander díjért versenyez a 62. Thessaloniki Nemzetközi Filmfesztiválon, Dél-Európa egyik legfontosabb és legrégebbi fesztiválján, amelyet 1960 óta rendeznek meg. Olyan alkotókat díjaztak már itt, mint Bogdan George Apetri, Kim Tae-yong vagy Paweł Pawlikowski.

 

Az Eltörölni Frankot 1983-ban játszódik, a vasfüggöny mögött. Frank, egy underground zenekar frontembere nem tud beilleszkedni a szocializmus orwelli csendjébe. Pszichiátriára kerül, ahol a rendszer az ellenségeit titokban próbálja elhallgattatni. Súlyos trip veszi kezdetét, amely egy társadalom sorsdöntő dilemmáira keresi a választ.

A film főszerepét a Filo művésznéven ismert Fuchs Benjámin, a magyar underground zene egyik legígéretesebb tehetsége, játssza. A filmben fontos szerepet kapott a már több nemzetközi elismeréssel díjazott, fiatal erdélyi színésznő, Blénesi Kincső és a Junior Prima díjasWaskovics Andrea is, a további szerepekben olyan ismert színészeket is láthatunk, mint Bánsági Ildikó, Lénárt „Papi” István, akinek ez az utolsó filmje, Székely B. Miklós vagy a koreográfus Frenák Pál, de szerepet kapott Pajor Tamás, Peer Krisztián és Ladányi Andrea is.

Fuchs Benjámin az Eltörölni Frankot főszerepében

Fabricius Gábor író, filmrendező, Cannes Golden Media Lion, EPICA és CLIO díjas mediadesigner. A londoni Central-SainMartins College MA alumnija, korábbi munkái is társadalomkritikai és dokumentarista nézőpontúak. Rövidfilmjeivel (Skinner, Dialogue) több mint száz nemzetközi filmfesztivál meghívottja, többek között Torontóban (TIFF), Londonban, Bostonban, Mumbaiban mutatkozott be és nyert díjakat. Más bolygó című regényét az Európa Könyvkiadó jelentette meg, és jelölte Aegon irodalmi díjra 2016-ban.

A film operatőre Dobos Tamás, látványtervezője Eggert Ketilsson, Kiss Dorka és Fabricius Gábor, vágója Kiss Wanda és Tuza-Ritter Bernadett. A hangért Zányi Tamás, a jelmezekért Sinkovics Judit felelt. Fabricius Gábor konzulense Gazdag Gyula filmrendező volt. 

Az Eltörölni Frankot október 7-től játsszák a magyar mozik a Mozinet forgalmazásában. Kritikánk itt olvasható.