Az Oscar-díjas Mephisto rendezője, Szabó István hosszú szünet után, világhírű filmjei legfontosabb alkotótársaival, Klaus Maria Brandauerrel, Eperjes Károllyal és Koltai Lajos operatőrrel forgatta legutóbbi mozifilmjét 2018-ban. A Zárójelentést tavaly februárban mutatták be a hazai mozik.

A Zárójelentés főhőse Stephanus professzor, az elismert kardiológus, akit váratlanul nyugdíjaznak. A doktor még nem szeretne elszakadni hivatásától, ezért hazaköltözik a szülőfalujába, ahol körzeti orvosként kezd dolgozni. Itt újra találkozik gyerekkori szerelmével és legjobb barátjával, ám nem feledkezhet bele a múltidézésbe, ugyanis kisstílű, ártalmas politikai csatározásokba keveredik, és saját kárán kénytelen megtanulni, hogy a múlt kísérteteivel csak akkor számolhat le, ha szembenéz velük. A Szabó István eredeti forgatókönyve alapján készült Zárójelentés producere Sándor Pál, Tőzsér Attila és Pék Csaba volt.

A Balkán Panoráma Filmfesztivált szeptember 27-től október 3-ig tartották 16 ország részvételével Izmirben, idén 7. alkalommal. A törökországi fesztivált Lakos Nóra HAB című romantikus vígjátéka nyitotta meg.

Szabó István a gyűlölködés és az emberek manipulálása ellen érvel

A Zárójelentést nem fogjuk egy lapon emlegetni Szabó István remekműveivel, kirívóan hullámzó minőségű alkotás, ezzel együtt kár lenne elmenni mellette. A rendező sarkos véleményt fogalmaz meg a mai közállapotokról, félreérthetetlen utalást tesz ügynökmúltjára, Klaus Maria Brandauer pedig továbbra is egy nagyszerű színész.

Forrás: NFI