Jövő áprilisban már foroghat a Viszkis

Legutóbb épp egy szűk éve faggattuk a rendezőt, hol tartanak a Viszkis munkálatai. Akkor még több nyitott kérdés állt a Szerelem első vérig kultfilm rendezője előtt, például nem dőlt el, hogy egy szűkebb vagy egy szélesebb költségvetésből dolgozhat majd a stáb. Most úgy tűnik, egy angol producerrel megkötött szerződésnek köszönhetően egy nagyobb, összesen 4,5 millió dolláros keretből gazdálkodhat majd a produkció.

A több pénz ugyan nem teszi lehetővé Johnny Depp formátumú színészek leszerződtetését, bár az említett, forintban számolva 800 millió forintot meghaladó költségvetés, csak itthon tűnik nagynak, valójában ez az összeg amerikai mérce szerint egy olcsó független film megvalósítását tenné lehetővé.

Nem felmentés készül a Viszkisnek
Ambrus Attila
Dobray György  szerint a film financiális háttere az év végére állhat össze véglegesen, az MMK-nál beadott pályázatok-remélhetőleg sikeres-eredményeként. Az alkotók a filmtervvel korábban már nyertek 40 millió forintot és a legutóbbi visszatérítendő játékfilmes pályázaton újabb 20 millióra kaptak ígéretet. A mostani kedvező pénzügyi fejlemények - az angol koprodukció létrejötte - tették lehetővé a további jelentkezést a gyártási mellett a koprodukciós pályázaton is.

A forgatás a tervek szerint jövő áprilisban kezdődhet, és a 40-50 napos munka főként magyar, majd román és spanyol helyszíneken folyhat. Az ütemet tartva ősszel végezhetnek a londoni utómunkálatokkal, és már 2008 végén mozikba kerülhet a Viszkis.

Ami a szereplőket illet, Johnny Depp neve nem véletlenül került elő, a Warner vele tervezett leforgatni egy ugyancsak Ambrus Attila életét feldolgozó játékfilmet – de a filmjogok korábban már Dobrayhoz kerültek. Konkrét nevek nélkül a rendező elmondta, hogy három A-kategóriás színész játssza majd a főbb szerepeket, a „majdnem főszerepekre” pedig hazai aktorokat szerződtetnek, „róluk sem beszélnék, mert még nem is tudják, hogy rájuk gondoltam.” A színészgárdának megfelelően a forgatás angol és magyar nyelven folyik. A magyar színészek angolul is eljátsszák a szerepeiket, amit majd szükség szerint angol színészek jól kiejtett angolra szinkronizálnak. Mindezzel pedig már a nemzetközi forgalmazást igyekeznek megalapozni az alkotók.

A magyar helyszínek mellett a hang utómunkálatok már külföldön készülnek, a sajátos kelet-európai jelleget adó zene komponálása továbbra is Boban Markovicsra és zenekarára vár. Az operatőri munkát Szabó Gábor végzi, aki a többek közt a Meteót és a Boldog új életet is rögzítette.

Sötét oldalunk a vásznon

Sokan megénekelték már a sztorit
Julian Rubinstein
Dobray szerint „a botcsinálta producereknek köszönhetően - akik mindenhez értenek, csak a pénzszerzéshez nem - húzódott a filmterv három évig, ezalatt folyamatosan dolgoztam a forgatókönyvön.” Eközben több rész is megváltozott, ezek hasznára váltak a Viszkisnek. „A forgatókönyvet Sallinger Richard-dal kezdtük el írni, de aztán csak én bírtam szuflával. Hajlamos voltam csak a főszereplőre koncentrálni – mondta a filmet forgatókönyvíróként is jegyző rendező -, de a nagyobb anyagi lehetőségeknek köszönhetően képbe került több világhírű színész, ami arra ösztönzött, hogy több figyelmet fordítsak a karakterük kidolgozására, és jobban is ment a munka, hogy tudtam, kikre írom a figurákat.”

A munkálatok csúszása nemcsak a karakterek mélyebb, részletesebb kidolgozására adott további lehetőségeket, hanem az angol producer tanácsaira a film ritmusának megváltoztatására is. „A látszólagos kényszer miatt átalakított szerkezettel feszesebbé vált a történetet.” Etekintetben Dobray elmondta, hogy egyik kedvenc filmjének, a 21 Grammnak az időkezelése, valamint a főszereplő Cathy világának ábrázolása is fontos ihletforrást jelentett neki.

Az utóbbi évek hazai játékfilmjei azt jelzik, hogy az alkotók felfedezték a kriminalisztikai értelemben vett bűnvilágot, mint például A miskolci boniésklájd-ban. Ennél jóval nyersebb trip a nemrég bemutatott Zuhanórepülés, amely a hazai alvilágról igyekszik képet alkotni. Dobray még nem látta a filmet, de Novák Erik rendezéséhez képest másfajta bűnfilmet ígér.

Dobray más figurát ígér
Nagy Zsolt a Zuhanórepülésben

„Egy >bűnöző< - jelen esetben a Viszkis - bemutatása nem felmentést akar adni, nem példaképet akar konstruálni, hanem rajta keresztül megmutatni az emberi természet árnyékos oldalát, amellyel mindenkinek meg kell küzdenie, mert mindannyiunkban ott van. Csak nem mindegy, hogyan tudjuk ezt feldolgozni, melyek azok a >hozott emberi értékek<, amelyek alapvetően befolyásolják cselekedeteinket. Hogyan jut el valaki a >bankrablóságig<, milyen a személyisége és ez hogyan erodálódik >sikeres< működésének pár éve alatt? Erről szól a film!”