Pinczés Dávid rövidfilmjében Mácsai Pál egy imposztor-szindrómától gyötrődő csillagászt alakít, aki nem érzi magát elég jó szakemberenek. Rettentően tart attól, hogy eddigi eredményeit a csillagásztársadalom nevetségesnek találja, korábbi sikereit pedig talán csak a szerencsének köszönheti.

A rendkívüli áramkimaradás éjszakáját a megszületni nem akaró felfedezés küszöbén őrlődő csillagász a Svábhegyen lévő csillagvizsgálóban tervezi átvészelni, ha már a megszűnő fővárosi fényszennyezés amúgy is kiváló lehetőséget biztosít az égbolt kémlelésére. Az elmélyült teleszkópozást váratlan látogató zavarja meg (Alföldi Róbert alakításában), aki bár vibrálóan idegesítő figura, talán épp ő segíthet a professzornak új megvilágításba helyeznie vizsgálódása valódi tárgyát: saját magát.

 

A film nyitányaként Erős Antónia tájékoztat a közelgő budapesti áramszünetről, és a nézők egy másik, jól ismert hangot is felfedezhetnek a kisfilm végén, hiszen a Fókusz és a Portré műsorvezetője, Barabás Évi közreműködött a projektben. 

A rövidfilm az elmúlt másfél év során számos díjat bezsebelt londoni, párizsi, New York-i, San Diego-i és svéd szervezetektől, de a két főszereplő, Mácsai Pál és Alföldi Róbert is részesült elismerésben. Itthon tavaly a Bujtor István Filmfesztivál szakmai grénuma a legjobb forgatókönyvnek járó díjat az Imposztornak ítélte, a Malter Vándor Filmfesztiválon pedig a zsűri különdíját vehették át az alkotók.

Az Imposztor elérhető az RTL+ platformon. 

Forrás: A produkció közleménye