Groó Diana Regina és Somogyvári Rudolf A nagy fa árnyékában című alkotása kapta megosztva a Médiatanács által felajánlott díjat kultúrtörténeti kategóriában a szolnoki Népszerű Tudományos és Kultúrtörténeti Filmek Nemzetközi Fesztiválján. A győztesek szombaton este a Szolnoki TiszapArt Moziban vehették át az egymillió forintos díjat.

A Népszerű Tudományos és Kultúrtörténeti Filmek Nemzetközi Fesztiválja Kollányi Ágoston születésének centenáriumára emlékezve kezdődött meg Szolnokon. (A centenárium többi programját ITT találod) A fesztiválon 35 magyar és külföldi film versengett ismeretterjesztő, dokumentum- tudományos és kultúrtörténeti kategóriában. A filmeket háromtagú szakmai zsűri bírálta el: B. Révész László rendező, Hermann Krisztina, a Magyar Filmművészek Szövetségének ügyvezető titkára és Rák József, Balázs Béla díjas rendező-operatőr.

somogyvari600

Groó Diána nyertes filmje Regina Jonasról, a világ első rabbinőjéről szól, akiről csupán egyetlen fotó, néhány visszaemlékezés, sajtóanyag és levelezés maradt fenn. Somogyvári Rudolf filmje A nagy fa árnyékában Dr. Kós Károly tudományos munkájának állít emléket.

Eddig 71 ismeretterjesztő és 78 dokumentumfilm elkészítését segítette a Magyar Média Mecenatúra program, és 2014-ben az Ember Judit dokumentumfilmes pályázaton összesen 330 millióval, a Kollányi Ágoston ismeretterjesztő filmes pályázaton pedig 250 millió forinttal támogatják majd a független magyar filmeseket.

Forrás: Médiatanács-blog