"Úgy döntöttünk, hogy amíg a háború nem marad abba az ukrán népnek megfelelő feltételekkel, nem fogadunk hivatalos delegációkat Oroszországból, és nem fogadjuk el az orosz kormányhoz köthető bármilyen hivatalos személy jelenlétét" – olvasható a cannes-i fesztivál közleményében. "Szeretnénk ugyanakkor üdvözölni mindazokat Oroszországban, akik vállalták annak kockázatát, hogy tiltakoznak az Ukrajna elleni agresszió és invázió ellen" – tették hozzá a szervezők, azokhoz a művészekhez és a filmesekhez intézett üzenetükben, akik "nem hajlandók a nevüket adni az elfogadhatatlan tettekhez, és azokhoz, akik bombázzák Ukrajnát".

Ez az első alkalom, hogy a cannes-i fesztivál véleményt nyilvánít az ukrajnai orosz invázióról. A fesztivált idén május 17. és 28. között rendezik meg. A közlemény emlékeztet arra, hogy az első cannes-i fesztivál elvileg 1939. szeptember 1-jén nyílt volna meg, de a Lengyelország elleni német invázió, azaz a II. világháború kitörése miatt végül a fesztivál elmaradt, s két nappal később Franciaország és Nagy-Britannia hadat üzent Németországnak. "Hűen a történelméhez, amely 1939-ben a fasiszta és náci diktatúrákkal szembeni ellenállással kezdődött, a cannes-i fesztivál mindig is azon művészek és a filmesek szolgálatában áll, akik felszólalnak az erőszak, a retorzió és az igazságtalanságok elítélésére, valamint a béke és a szabadság védelmében".

Sergei Loznitsa

Az orosz filmek bojkottálását hirdette meg az Európai Filmakadémia is, miután az Ukrán Filmakadémia felhívást intézett. "Minket leginkább az ukránok sorsa foglalkoztat, szívünk az ukrán filmes közösséggel van. Teljesen tisztában vagyunk azzal, hogy több tagunk fegyverrel harcol az agresszor ellen. Az Akadémia ezért kizárja az orosz filmeket az idei Európai Filmdíjkiosztóról, és a bojkott minden elemét támogatjuk" – írja az EFA vezetősége. 

Az EFA a közlemény előtti napokban több hangos kritikát is kapott – többek között Sergei Loznitsa ukrán filmrendezőtől is, aki az EFA első hivatalos álláspontját túlságosan óvatosnak és szégyenteljesnek tartotta, majd ki is lépett az Akadémiából. "Elismerjük, hogy ennek a reakciónak az elmúlt napokban korábban kellett volna bekövetkeznie, de a demokratikus folyamatokat követni kellett. Amíg ezek lezajlottak, az Európai Filmakadémiának ezzel párhuzamosan, a színfalak mögött csendben dolgozva, sikerült forrásokat gyűjtenie és támogató struktúrákat létrehoznia." 

Az EFA mellett a fehérorosz filmesek egy csoportja is szolidaritást vállaló közleményt osztott meg arról, hogyan fogadta be sokukat Ukrajna a 2020-as események idején. Az Egyesült Királyságban tiltakozását fejezte ki a Pact, egy több mint 700 tagot számláló, független filmeseket képviselő szervezet. Közleményükben bojkottálnak minden orosz produkcióval és filmes céggel való közös munkát. 

A moszkvai Pushkinsky (Puskin) mozi

Európán kívül is bojkottra készülnek az orosz filmipar ellen, több nagy hollywoodi stúdió, köztük a Disney, a Warner Bros. és a Sony is leállította hétfőn új produkcióinak oroszországi forgalmazását az Ukrajna ellen indított orosz invázió miatt. Az öt nagy hollywoodi stúdiót és a Netflixet képviselő amerikai Mozgókép Egyesület (MPA) közleményében leszögezte, hogy "az MPA a nemzetközi közösséggel együtt kiáll a jogállamiság fenntartása mellett, és elítéli Oroszország ukrajnai invázióját". A tagvállalatok nevében támogatásukról biztosították Ukrajna kreatív közösségének tagjait, "akik - mint minden ember - megérdemlik, hogy békében éljenek és dolgozzanak".

Az orosz filmes közösség egyik szószólója szerint az orosz film elleni összezárás káros hatással lesz a kultúrára. "Érthető és szükséges, hogy Európa egyértelmű háborúellenes nyilatkozatot tegyen. Azonban az összes orosz filmrendező kitiltása a nagy kulturális eseményekről nem csak hogy nem hasznos, de káros is" – olvasható a nyilatkozata a Variety oldalán. "Az orosz kultúrmunkások százai és ezrei nyíltan nem értettek egyet a háború kirobbantásáról szóló kormányzati döntéssel: elítélik annak lépéseit, tüntetésekre mennek, támogatják Ukrajnát, kockáztatják, hogy hazaárulásért elítélik őket. Szinte egyikőjük sem szavazott Putyinra". 

"Azzal, hogy Európa kitiltja ezeket az embereket a nemzetközi eseményekről, elhallgattatja az orosz tiltakozás hangját, elszigeteli azokat az embereket, akik meg akarják állítani a háborút, azokkal együtt, akik azt fokozni akarják." 

Forrás: MTI, Filmtett, EFA, Hollywood Reporter, Variety