A Hirosima város által adományozott, 1 millió jen (nagyjából 2,3 millió forint) jutalommal járó elismeréssel minden évben a szeretet és béke eszményét leginkább kifejező alkotást díjazzák - áll a fesztiválszereplést koordináló Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) MTI-hez eljutatott hétfői közleményében.

A hat tagú nemzetközi zsűri - amelynek tagja volt Mikulás Ferenc rendező is - emellett indoklásában kiemelte Bucsi Réka animációjának egyedi, újszerű és modern látásmódját is.

A zsűri összesen 17 filmet jutalmazott. A fesztivál nagydíját a brit Daisy Jacobs The Bigger Picture című alkotása nyerte el.

Az ötnapos fesztivál díszvendége idén Magyarország volt: 3 versenyfilmmel és több mint 250 alkotással - összesen mintegy 1600 percnyi műsoridővel - képviseltette magát. Emellett a fesztivál időtartama alatt az érdeklődők megtekinthették a magyar animáció egyik neves képviselőjének, Keresztes Dórának a munkáiból válogatást adó kiállítást is.

Az évforduló megünneplésére az NMHH tematikus vetítéseket szervez az Uránia Nemzeti Filmszínházban, valamint az M2-es csatornán, ahol a közönség válogatást tekinthet meg a hirosimai fesztivál programjában szerepelt magyar alkotásokból.