A 9. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivált (Zsifi)  az elmúlt évek legjobb, a zsidó kultúrát, életmódot és emlékezetet bemutató filmjeiből ad válogatást. Az idei program egyebek mellett Németországból, az Egyesült Államokból, Oroszországból, Ausztriából, Norvégiából, Izraelből és Magyarországról származó filmekből állt össze.

A fesztivál a Csehországban forgatott Ellenállás (Resistance) című amerikai film vetítésével veszi kezdetét. A főszerepet Jesse Eisenberg (A közösségi háló, Szemfényvesztők) alakítja, de szerepel benne Röhrig Géza és Kerekes Vica is. Műsorra tűzik egyebek mellett A nevek dala című filmet Tim Roth és Clive Owen főszereplésével, a Humorista című cseh-orosz-litván életrajzi drámát, 39Queen című dokumentumfilmet vagy az Itt a vége című izraeli animációs sorozatot, amelyet egyben vetítenek a fesztiválon.

Tim Roth A nevek dala című filmben

Ahogy az elmúlt időszak sokak számára vált egyfajta útkereséssé, az idei Zsifi is egyfajta kísérlet. A fesztiválunk mindig is a közösségről, a nyitottságról és az összetartozásról szólt, s most, noha fizikailag nem tudunk majd együtt lenni, hisszük, hogy ezeket az értékeket az idei filmválogatásunk jól láthatóan megmutatja. Ha virtuálisan is, de a filmeken keresztül közös pillanatokat élünk át, közös élményeket szerzünk és megőrizzük a kapcsolatot egymással” – mondta Kenesei Marcell, a
fesztivál igazgatója.

A 9. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál programjára a jegyek november 12-től vásárolhatók meg a Zsifi oldalán.

borítókép: Kerekes Vica, Clemence Poésy és Jessie Eisenberg az Ellenállás című filmben