Április 2-5. között, mintegy 100 vetítésen 60 krimit, thrillert és bűnügyi filmet vetítettek a belga nagyváros népszerű filmfesztiválján. Az X – A rendszerből törölve főszereplője Balsai Móni, a további szerepekben Schmied Zoltán, Kulka János, Básti Juli, Szirtes Ági, Fekete Ernő, Kőszegi Ákos, Schneider Zoltán, Molnár Áron, Olasz Renátó és Szabó Győző látható. A forgatókönyvét Hegedűs Bálint és Ujj Mészáros Károly írta, az operatőr Szecsanov Martin volt, producerei pedig Muhi András és Ferenczy Gábor. 

Sötét tükröt tart elénk a magyar thriller

Ujj Mészáros Károly a Liza, a rókatündér sikere után ismét Balsai Mónival forgatott, ám romantikus vígjáték helyett egy komor hangulatú, de szintén aprólékosan felépített és vérprofin kivitelezett filmet tett le az asztalra. Az X – A rendszerből törölve gyomorszorító thriller, ami sikeresen helyezi magyar közegbe a népszerű skandináv krimik elemeit, miközben a társadalomkritikától sem riad vissza.

A különleges látványvilágú, erős hangulatú, fordulatokban gazdag thriller a FocusFox Stúdió gyártásában készült, és tavaly mutatták be a hazai mozik, ahol mintegy 37 ezren váltottak rá jegyet. Az X – A rendszerből törölve nemzetközi premierje az A-kategóriás varsói fesztiválon volt októberben, majd elnyerte a braunschweigi nemzetközi filmfesztivál fődíját és a legjobb forgatókönyv díját a Fantasporto-n Portugáliában.

Forrás: MNF