A Magyar Filmszemle fődíja után, a sikeres berlini, Los Angeles-i és melbourni premiereket követően a hétvégén Franciaországban is bemutatkozik Hajdu Szabolcs Bibliothéque Pascal című játékfilmje – tudatta a Magyar Filmunió. Párizs mozgókép fellegvárában, a Forum des images-ban pénteken kezdődik a L’Étrange filmfesztivál, mely kiemelkedő filmalkotások franciaországi premierjét tartogatja. Hajdu Szabolcs filmjét vasárnap este tűzi műsorra a francia főváros nagy presztízsű filmfóruma. A Bibliothéque Pascal 20 vetélytárssal együtt versenyez a Canal Plus díjáért, a nyertes játékfilmet a jelentős tévécsatorna felveszi programjába. A Bibliothéque Pascal hamarosan Finnországban és Brazíliában is látható lesz, hiszen mindkét ország vezető filmes eseménye meghívta 2010-es válogatásába.

 

biblio3_500



Életműdíjat kap Zsigmond Vilmos

Zsigmond Vilmos, minden idők legnagyobb hatású operatőreinek egyike személyesen is ellátogat a macedóniai Bitolába, hogy az október 16. és 22. között zajló fesztiválon átvegye a Golden Camera 300 elnevezésű életműdíjat - jelentették be a szervezők – olvasható a Figyelőn.  Az elismerést korábban olyan kiváló operatőrök kapták meg, mint Vittorio Storaro, Vagyim Juszov, Raoul Coutard, Tonino Delli Colli vagy Miroslav Ondricek. A macedón filmművészet úttörőiről, Yanaki és Milton Manakiról elnevezett fesztivált a Macedón Filmművészek Szövetsége rendezi meg évről-évre Bitolában. A rendezvény a világ azon kevés filmmustrái közé tartozik, amely a nemzetközi termés operatőri munkáját értékeli. Az alkotók az Arany, Ezüst és Bronz Camera 300 díjért versengenek, amelyek odaítéléséről nemzetközi zsűri dönt.

zsigmond_vilmos_500



Kedvenc európai filmjükre szavazhatnak a filmrajongók

Az MTI értesülései szerint szerdától szavazhatnak kedvenc európai filmjükre a filmrajongók az Európai Filmakadémia People's Choice Award elnevezésű közönségszavazásán. A People's Choice Award minden évben lehetőséget biztosít az európai közönségnek, hogy az oldalukon megválasszák kedvenc filmjüket, egyúttal nyerhessenek egy utat az Európa Filmdíjak átadójára, melyre ezúttal december 4-én kerül sor Tallinban. A filmek listája itt olvasható.