A világ egyes részein a mai napig tartja magát az a szokás, hogy boszorkánynak bélyegeznek egyesek és száműzik a közösségből – erről szól a Nem vagyok Boszorkány, amely egy kilencéves afrikai kislány történetét meséli el. Kemény döntést kell meghoznia: a boszorkányközösség tagjává válik, vagy kecskévé változik.

Nem vagyok boszorkány / Forrás: magyarhangya

A zambiai születésű elsőfilmes forgatókönyvíró-rendező, Rungano Nyoni a drámát fekete humorral és szatírával vegyíti: az előzetes talán legemlékezetesebb pillanatában egy idióta fehér turista azzal próbálja meg felvidítani a kislányt, hogy szelfit készít vele. A Nem vagyok boszorkány a cannes-i Directors Fortnight nevű szekciójában debütált,  a BAFTA-n a legjobb elsőfilmnek járó díjat, majd a Brit Függetlenfilmes díjat is bezsebelte. Itthon a Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon lehetett először látni, ahol a Hullámtörők-díjjal jutalmazták.


A magyar mozikba a filmet a Magyarhangya hozza el, akik augusztus 8-ra egy nagyon érdekesnek tűnő, vetítéssel egybekötött kerekasztal-beszélgetést szerveztek meg az Art+Cinemában. A Testről és lélekről Európa-filmdíjas színésznője, Borbély Alexandra, Oltai Kata művészettörténész és kurátor és Papp Réka Kinga civil aktivista tárgyalja majd ki az újkori boszorkányüldözést, meg ami még a film kapcsán az eszükbe jut. A beszélgetést Ott Anna moderálja. A Nem vagyok boszorkány-t augusztus 16-tól játsszák a mozik, a premier előtti vetítés facebook-oldalát itt találja.