Kapcsolódó anyagok

 
199 néző adta át magát a Lassú Tükör álomterápiájának

A hagyományos, kétdimenziós pajtások nagy része pedig egyre kisebb nézőszámokkal dicsekedhet, a 20. Spiderwick krónikákra például csak 767 néző váltott jegyet. Amit még kevesebben, szám szerint 199-en tettek meg Ivan és Igor Buharov filmje, a Lassú Tükör kapcsán, de hát a lényegében marketing nélküli avantgárd művészfilmek bemutatóján csak ritkán ütik egymást a bejutni vágyók. Emlékeztetőül: a Rövid, de kemény... életem, elméletileg közönségcsalogató magyar független vígjáték 21 nézővel indult. Innen nézve a 200 körüli szám kifejezetten jó eredmény az álomterápiás művészfilmtől. A kis Vuk a héten 1860 nézőt termelt (10. hely, összesen 8282-nál jár), aminek tükrében a kitűzött 60 000-es cél egy másik műfajt, az utópiát juttatja eszünkbe. S hogy a hiba nem a nézők készülékében lehet, mutatja az is, hogy a hat hete látható Hortont pl. csak százzal kevesebb néző látta (12. hely), s az összérdeklődés is túllépte az 57 ezres határt.

A Szőke-féle Bakkermant sem kímélte meg a tavasz, 860-as nézőszám hallatán aligha csettint elégedetten a producere. James Mangold kitűnő remake-je, a Börtönvonat Yumába sem kezdett kifejezetten jól, 2460 nézővel csak a 8. helyre tudott felkúszni, pedig a Russell Crowe-Christian Bale páros kiemelkedő teljestménye (plusz Mangold értelmezése) ennél többet érdemelne. Mivel a filmet a Titanic Filmfesztiválon is vetítették, pár százalék mínuszt ez is biztosan jelentett.

Lepattintva: jóféle közönségfilm

 Audrey Tautou tüneményszerű felbukkanása a Francia Filmnapokon viszont minden bizonnyal segítségére volt az Egyedül nem megy... negyedik helyezésének (3464 néző), amúgy ez a kissé édeskés, szájbarágós filmecske nem is mérhető a Yumához. Sípos József és az Eszter hagyatéka viszont ugyanolyan lendülettel folytatja, amivel kezdett, 6. helye (3380 néző) és a két hét utáni 11 533 nézője szép reményekre jogosítja fel.
A Bolondok aranya 4304 nézővel a második, de ezt csak az első helyezett Lepattintva fölényének érzékeltetése miatt említjük meg: 9492 nézővel az ezüstérmest is simán leduplázva robbant be Nicholas Stoller filmje a mozikba. A 40 éves szűz, vagy a Felkoppintva alkotógárdája megint képes volt tökéletesen elegyíteni a rossz ízlést a jószándékkal, a humort a gyengédséggel, a szatírát a romantikával. Érintettek, figyelem, valahogy így kell elképzelni a jó populáris vígjátékot!  

(Forrás: Odeon.hu)