Kihirdették a február 20-án kezdődő, 70. Berlini Filmfesztivál rövidfilmes programját (Berlinale Shorts), amibe magyar alkotást nem hívtak meg, viszont örömteli hír, hogy a beválogatott filmek sorsáról többek között Bucsi Réka animációsfilm-rendező fog dönteni. A háromtagú zsűri másik két tagja Fatma Çolakoğlu török kurátor és Lemohang Jeremiah Mosee író-rendező Lesothóból.

Cannes és Velence mellett Berlin számít a legrangosabb európai filmfesztiválnak, nagy megtiszteltetésnek, ha meghívnak valakit a zsűribe. 2017-ben a velencei filmfesztiválon többek között Enyedi Ildikó dönthetett a versenyprogram díjainak sorsáról. A Berlinale Shorts 24 rövidfilmje négy díjért száll versenybe. Bucsi Rékáék a legjobb rövidfilmnek járó Arany Medvét (ez egyben Oscar-kvalifikációt is jelent), az Ezüst Medvét, a 20 ezer euróval járó Audi Filmdíjat osztják ki, illetve eldöntik, melyik alkotás indulhat az Európai Filmdíjért.

Love

A négy díj közül az egyik már biztosan volt Réka kezében, hiszen 2018-ban a Solar Walk nevű rövidfilmje elnyerte az Audi Filmdíjat. A 32 éves alkotó a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen diplomázott a Symphony no. 42-vel, amelyet meghívtak a 2014-es Berlináléra, majd következő munkája, a Love is a németországi fesztiválon debütált. Rengeteg fesztiválmeghívást és díjat tudhat magáénak Bucsi Réka, csak a Symphony no. 42 több mint 50 elismerést gyűjtött össze világszerte. Rögtön a diplomafilmje felkerült az Oscar szűkített listájára, 2018-ban a miskolci CineFesten megkapta a magyar animáció ifjú tehetségének járó Dargay Attila-díjat. Az elmúlt évtized legjobb rövidfilmjeit rangsoroló válogatásunkba két munkája is bekerült.

A Dot & Line utánajárt, hogy a hetvenéves fesztivál története során nyolc magyar rendezőt hívtak el a fő zsűrikbe. Gábor Pál, Makk Károly, Lugossy László, Mészáros Márta, Szabó István, Gyarmathy Lívia és Enyedi Ildikó után Bucsi Rékával folytatódik most a sor. A Berlinálén a Filmhu is képviseltetni fogja magát.

forrás: Dot & Line, Berlinale