A Filmhét egy mozipremierrel kezdődik, A játszmával Fazakas Péter rendezésében, amelynek előzményét, A vizsgát 2012-ben láthatta a bukaresti közönség. A Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programja keretében készült két alkotást is vetítenek: a Legjobb tudomásom szerint című filmet Lőrincz Nándor és Nagy Bálint rendezésében, valamint a Kilakoltatást Fazekas Máté rendezésében.

A Filmhéten bemutatják Bergendy Péter Post Mortemjét, Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című első nagyjátékfilmjét is. A Bukaresti Magyar Filmhét programjában rendszeresen helyet kaptak a Magyar Filmarchívum digitalizációs programjában felújított filmek, az idén Szomjas György Könnyű testi sértés című dokumentarista stílusban készült drámáját vetítik.

Hat hét

A Filmhét utolsó napján két vígjátékot mutatnak be, a fantasy elemekkel dúsított, Rohonyi Gábor és Vékes Csaba rendezte Szia, Életem!, valamint Tiszeker Dániel Nagykarácsony című romantikus vígjátékát. A fiatal nézőknek szól elsősorban A kuflik és az Akármi című rajzfilm, amelyet Jurik Kristóf rendezett.

Lesz kisjátékfilmes összeállítás is, amelybe tartalmilag elütő filmeket válogattak a szervezők. Megtekinthető Engelman Péter Háromszög című filmje, a Magyari Zsolt és Benkő Claudia rendezőpáros 1939 című detektívtörténete, Karácsony Péter Lesen című erdei thrillere, valamint Szabó Márton István Klíma című filmje.

Szia, Életem!

A Filmhét dokumentumfilmes programjában lesz két erdélyi témájú alkotás: a Vargyasi Levente és T. Bányai Péter alkotópáros Keserédes, valamint Csibi László A szocializmus hátsó bejárata című filmje. Szintén a dokumentumfilmes összeállításban lesz látható a Borsody István rendezte Párizs szeme - Brassai című film, valamint Pálinkás Norbert Katinka című alkotása.

A fesztivál nulladik napján bemutatják a Nagylátószög - 120 éves a magyar film című kiállítást, majd levetítik az Iványi Marcell rendezte Örök hűség című musicalt. A Filmhéten születésének 150. évfordulója alkalmából megemlékeznek a kolozsvári filmgyártás atyjáról, Janovics Jenőről, akiről két új kötet készült: a magyar nyelvű Janovics Jenő pályaképe. Egy élet a magyar kultúra szolgálatában: a színpadtól a mozivászonig című hiánypótló monográfia, valamint a román nyelvű Janovics. Cineast in generatia 1900 című egyetemi jegyzetet, amelynek szerzője Delia Enyedi, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem film és média szakának oktatója.

forrás: MTI