A krízistészta és minden apokaliptikus előrejelzés ellenére tovább szárnyal a BuSho repülő, fedélzetén ismét hazánkba szállítva azt az elmúlt években már megcsodált minőségű rövidfilmtermést, amely világszerte kápráztatja el a műfaj szerelmeseit.

Az öttagú előzsűri (Dér Asia, Orosz Annaida, Mag István, Rimóczi László, Patrovits Tamás) kéthónapos munkájának eredményeképpen a 80 országból érkezett 400 órát meghaladó 1844 nevezett alkotásból 86 rövidfilm jutott a szeptember 4-9. között megrendezésre kerülő 8. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál versenyprogramjába, kategóriánkénti bontásban 12 kísérleti film, 20 animáció és 54 fikciós alkotás! A BuSho fesztivál hagyományosan bemutatkozási lehetőséget biztosít a versenyről épp lemaradt úgynevezett panoráma / információs szekcióba jutott alkotóknak is, mely ebben az esztendőben kifejezetten erős filmeket vonultat majd fel. Szintén folytatódik az a sorozat, melyben valamennyi benevezett magyar alkotás bemutatásra kerül majd.



Nézz bele a Porcukorba!


A versenybe jutott magyar alkotások között felbukkan majd a vásznon többek között Till Attila Csicska című filmje, Szomjas György Hungaricum Berlin című kísérleti alkotása vagy a tavaly is versenyprogramban szereplő Schwechtje Mihály Porcukor című munkája is. A legendás lengyel animációt ezúttal Marta Pajek Sleepincord című munkája képviseli majd és küzd majd meg például a Luminaris című argentín rövidfilmmel, amely Juan Pablo Zaramella alkotása. Természetesen a komoly audiovizuális kapacítással rendelkező német, spanyol, francia, brit és amerikai alkotások dominálnak idén is, de felbukkannak majd üde színfoltként észt, iráni, török, új-zélandi vagy finn rövidfilmek is.

A részletes vetítési program véglegesítését követően a napokban lejárt az akkreditációs határidő is, ismét rengeteg külföldi vendég jelezte részvételét a fesztiválon és a szervezők nagyon bíznak benne, hogy az érdeklődők mellett a magyar alkotók is nagy számban tiszteletüket teszik majd. A központi helyszín, a budapesti Vörösmarty mozi mellett párhozamosan zajlanak majd a vetítések ismételten több vidéki és újabb határon túli helyszínen is, a szolnoki Tiszap’Art mozi mellett, ezúttal a soproni Elit moziban, a visszatérő nagyváradi (Románia) és a magyarkanizsai (Szerbia) helyszínek mellé újonnan csatlakozott Szlovákiában Érsekújvár és Ukrajnában Ungvár is!



A Csicska előzetese


A budapesti vendégek számára ismét megrendezésre kerülnek a délelőtti programok, a veterán autóbuszos városnézés, a Parlament megtekintése vagy a fürdő látogatás. A vetítéseket követően ismét megrendezésre kerül a fesztivál egyik nagy dobása a nyilvános esti zsűri konzultáció, melyen a nemzetközi zsűri az alkotók és a közönség bevonásával értékeli a napközben látottakat!

Természetesen a többi kísérőprogram is elmaradhatatlan a fesztiválon, tehát lesznek bestoffest vetítések a partnerfesztiválok legjobb filmjeivel, kiállítások, esti koncertek a Trafikban, Kultúrdiszkó valamint egyéb érdekességek, meglepetések, szenzációk melyek a nemzetközi zsűri összetételével együtt a szeptember 4-i megnyitó előtti napokban látnak majd napvilágot. Kedvezményes jegyek elővételben kaphatók a fesztivál honlapján keresztül.