A film globális eladási jogait a Fortissimo Films szerezte meg, amely a közelgő cannes-i filmvásáron akarja értékesíteni a produkciót. Dragomán György A fehér király című regénye harminc nyelven jelent meg. A The White King című, angol nyelven, Magyarországon forgatott produkció forgatókönyvírója és rendezője Alex Helfrecht és Jörg Tittel.

A rendezőpáros felfogásában a történetben nem Ceaușescu Romániája, nem egy valódi ország, helyszín jelenik meg, Jörg Tittel a „Mechanikus narancs világaként" festette le. „Úgy gondoljuk, a könyv univerzálisan közelíti meg a mindenkori diktatúrát. Ez a történet mondhatni bármikor, bárhol játszódhatna" - mondta tavaly nyáron Budapesten, a forgatás kezdetén Tittel.

A film főhősét a 12 éves Lorenzo Allchurch, a fiú édesanyját Agyness Deyn (A titánok harca, Ave, Cézár!) alakítja. A disztópia a nem túl távoli jövőben játszódik egy elzárt kis országban, amelynek uralkodó rezsimje megfélemlíti polgárait, kémkedik utánuk, minden lépésüket drónokkal és kamerákkal figyeli katonai hatalmára támaszkodva. A történet szerint Dzsátá (Lorenzo Allchurch) apját bebörtönzik, őt pedig anyjával (Agyness Deyn) együtt árulónak bélyegzik. 

A további szerepeket mások mellett Jonathan Pryce, Greta Scacchi, Fiona Shaw, Clare-Hope Ashitey és Olafur Darri Olafsson alakítja. Jelenleg a film utómunkálatai folynak, de egy exkluzív részletet levetítenek belőle a cannes-i filmfesztivál vásárán. Az alkotás premierjét várhatóan egy idei nemzetközi fesztiválon tartják.

Forrás: MTI

(a fotót a produkció facebook oldalán találtuk)