Szász János filmjének nem ez az első külföldi elismerése, Karlovy Varyból elhozta az Arany Glóbuszt, elnyerte az Europa Cinemas mozihálózat díját, és a haifai filmfesztiválról is elismerő oklevéllel távozott.

A napokban újabb két országban is bemutatják majd az Agota Kristof kultregényéből adaptált történetet. Előbb az ausztráliai Adelaide, majd a koreai Puszan filmfesztiváljának látogatói izgulhatnak a második világháború idején egy határszéli faluban túlélni próbáló fiúkért, zord nagymamájukért és Tóth Orsiért. (Az örökké az áldozat szerepét magára öltő Tóth Orsiról  itt olvashatsz bővebben.)

molnárpiroska600

A magyar szereplőkön kívül a filmben két illusztris külföldi színész, A bukásból és A kilencedik napból ismert Ulrich Matthes, valamint a Születésnapból és a Testvéred feleségét című dán drámából is ismerős Ulrich Thomsen is szerepel. A nagy füzet operatőre az Oscar-jelölt Christian Berger volt (interjúnk Bergerrel itt), akit többek között Michael Haneke alkotásaiból ismerhetünk. (A beteg osztrákokat felvonultató cikkünkért ide kattints.)