A clevelandi fesztivál közép- és kelet-európai szekciójába idén 11 filmet hívtak meg, a győztes 10 ezer dolláros pénzdíjban is részesül. Grosan Cristina második nagyjátékfilmje, a sci-fi elemekkel is bíró Hétköznapi kudarcok cseh-olasz-magyar-szlovák koprodukcióban készült, és a velencei premierről díjjal távozott. A filmben megmagyarázhatatlan természeti jelenség szakítja félbe a különc tinédzser, a szorongó anya, és a nemrég megözvegyült nő átlagosnak induló napját.

Bernáth Szilárd nagyjátékfilmje egy nehéz körülmények között élő borsodi rapper kitörési lehetőségeit vizsgálja, a Larry a cottbusi filmesztiválon mutatkozott be tavaly novemberben, ahol elnyerte a legjobb ifjúsági és a legjobb elsőfilmnek járó díjat. A magyar közönség a bizalmába fogadta a filmet, már több mint 25 ezer jegyet fogyott rá, illetve a kritikai fogadtatása is pozitív volt, összesen négy díjat kapott a magyar filmkritikusoktól.

Kerekes Vica a Hétköznapi kudarcok című filmben

Az Ohio állambeli Clevelandben jelentős számban telepedtek le magyarok, az Elemi ösztön világhírű írója, a magyar származású Joe Eszterhas is itt töltötte a gyerekkorát, és a mai napig fontos központja az amerikai magyar diaszpórának. A város filmfesztiváljára már számos magyar alkotást meghívtak, két éve a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című romantikus drámát a legjobb közép- és kelet-európai filmnek választották meg.